GenelKıbrısManşet

Kiralık araçların piyasadaki hakimiyeti, trafik güvenliğini olumsuz etkiliyor

Toplu taşımacılık sektöründe sınıfta kaldığımız ülkemizde, kiralık araçların piyasadaki hakimiyeti, trafik güvenliğini olumsuz etkiliyor

ÖZEL HABER /  DEVRİM DEMİR 

“MÜŞTERİ PÖRTFOYU DEĞİŞTİ” …

Pandemi döneminde iş yapamadıkları için, piyasadaki binden fazla kiralık aracın maddi imkansızlıklar nedeniyle kayıttan düştüğünü ifade eden Kiralık Araç İşletmecileri Birliği Başkanı Yakup Serdaroğlu, ada genelinde 100’ün üzerinde araç kiralama firması olduğuna dikkat çekti. Kiralık araç sektörünün turizme yönelik bir sektör olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, “Ekonomik koşullar, her şey dahil turizm sistemi, ülkede artan yabancı nüfus ve üniversite öğrencileri müşteri portföyünün değişmesine neden oldu” dedi. Sektörde ciddi bir rekabet ortamı olduğunu kaydeden Serdaroğlu, özellikle 25 yaş altındaki gençlere araç kiralamanın yasak olduğunu ve yaşanan kazalarda bu durumun önemli bir etken olduğunu ifade etti.

KRİTER YOK…

Ülkemizde araç kiralamak için KKTC’de geçerli sürüş ehliyetine sahip olmak yetiyor. Bazı kiralık araç firmaları aracı kiraladığı kişinin 25 yaş üstü olması koşulunu da gözetirken birçok firmanın ise tek kriteri ehliyet. Kiralık araç şirketlerine sunulan ehliyetlerin sahte olup olmadığı dahi kontrol edilemiyor. Ülkedeki birçok yabancı öğrenci, toplu taşıma yetersiz olduğu için araç kiralamak zorunda kalırken, ülke trafik kurallarına hâkim olmayan sürücüler ölümlü kazaların ya faili ya da kurbanı oluyor. Çoğu zaman kiralayan kişi tarafından yasaya aykırı olarak bir başka kişinin kullanımına da verilen kiralık araçlar, trafikte hemen herkesin korkulu rüyası haline geldi.

“KURAL BİLMİYORLAR, TEHLİKE YARATIYORLAR” …

Ülkemizdeki kuralları bilmeyen yabancı turist veya öğrencilerin kiraladıkları araçlarla birçok kazaya sebebiyet vermesi, hatta bu kazaların ölümlerle sonuçlanması, toplumda büyük tepki topluyor. Yollarda tehlike saçmaya devam eden kiralık araçları kullanan özellikle yabancı uyruklu öğrenciler trafik kurallarını hiçe sayıyor. Hatalı şerit değiştirme, yol içerisine gelişi güzel park, sürat ve kırmızı ışık ihlali yaparak tehlike yaratan kiralık araç sürücüleri vatandaşları çileden çıkartıyor.

“HER ŞİRKETİN UYGULAMASI FARKLI” …

Araç kiralama kriterlerinde öğrenci ve turist ayrımına gidilmesi gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, tatil amacıyla ülkeye gelen turistlere araç kiralanması gerektiğini savundu. Üçüncü ülke vatandaşlarına araç kiralandığını gözlemlediklerini ifade eden Serdaroğlu, her araç şirketinin farklı bir uygulaması olduğunu belirterek, “Hangi ülkeden gelmiş olursa olsun, araç kiralayan turistin KKTC’de ehliyet süresi 60 gündür” dedi.  Trafikte polis denetimlerinin artırılmasının da kazaların önlenmesi için yeterli olmadığını dile getiren Serdaroğlu, araç sayısının günden güne arttığı ülkemizde trafik eğitiminin zorunlu ders olması gerektiğini de savundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu