GenelKıbrısManşetToplumTürkiye

Kiralık evlerde büyük oyunlar

Türkiye’de uygun fiyata kiralık ev bulmak zorlaştı. Emlakçılar oyunlarına “açık artırmayı” da ekledi

Büyükşehir belediyelerinin olduğu bazı şehirlerde çok parası olanlar dahi kiralık ev kuyruğuna takılıyor

Ülkemizdeki emlakçılar yakında KKTC’de de benzer sorunlarla yüzleşeceğimize işaret ediyor

BÜYÜKŞEHİRLERDE CİDDİ SORUN…

Türkiye’nin “Büyükşehirlerinde” uygun fiyata kiralık ev bulmak iyice zorlaştı. Öyle ki bazı şehirlerde paranız olsa dahi sıraya girmek zorundasınız. Bir daire için onlarca kiracı adayı ismini yazdırıp sıranın kendine gelmesini bekliyor. Hatta bazı emlakçılar, evleri açık artırma usulüne göre kiralıyor. Ayrıca kiracılardan SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile isteniyor. Ülkemizdeki emlakçılar yakında KKTC’de de benzer sorunlarla yüzleşeceğimize işaret ediyor.

 

AÇIK ARTIRMA DÖNEMİ…

Kiralık ev krizi hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp “İstanbul, İzmir, Ankara’nın yanı sıra Rusların ve Ukraynalıların büyük ilgi gösterdiği Antalya’da kriz ciddi boyutlara ulaştı. Yine Bodrum’da da kiralık ev bulmak çok zor. Bu zorluk nedeniyle bazı emlakçılar açık artırma yolunu tercih etmeye başladı. Örneğin evin kirası 5 bin TL olarak ilana veriliyor. Ancak arayan, evi gezmeye gelen oldukça ‘Daha yüksek veren olursa ona verilecek’ deniyor. Bunu duyan kiracı adayı da yüksek teklif vermek zorunda kalıyor. Bu şekilde 5 bin TL’lik evin kirası 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor” dedi.

 

KREDİ RAPORU İSTİYORLAR…

Ev sahiplerinin birçok kriteri bulunuyor. Kiracının ne iş yaptığı, ilişki durumu, nereli olduğu, çocuk sayısı ilk sorulan soruların başında geliyor. Ancak artık bazı ev sahipleri SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile istiyor. Şule Alp, “Ev sahibinin kiracının işini, eşini, çocuğunu sorması, alıştığımız şeylerdi. Evlerin kira değerleri yükselince ev sahipleri kiracı seçmeye başladı. Artık bazı ev sahipleri bankalar gibi kredi notu istiyor” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu