EkonomiGenelKıbrısManşet

Kiralık konut piyasası durgun

Emlak piyasası verilerine göre, kiralık konut sayısı yılın ilk 4 ayında sadece %23.4 oranında arttı

ARTUN ÇAĞA

Emlak piyasası verilerine göre, kiralık konut sayısı yılın ilk 4 ayında sadece %23.4 oranında arttı

Nisan sonu itibarıyla ülkede 4 bin 700’ü aşkın kiralık konut bulunduğu tahmin ediliyor

Kiralık konutların 4 bin 049’u apartman dairesi, 883’ü de villa ve müstakil ev

Ülkedeki tüm kiralık konutların %58’i Girne ve Girne’ye bağlı yerleşim yerlerinde

PİYASA AŞIRI DERECEDE ŞİŞTİ

Kuzey Kıbrıs’ta kiralık konut piyasasında yıllardır alışılan bahar aylarındaki “hafif” durgunluk, bu yıl çok daha sert yaşanıyor. Emlak çevrelerine göre “neredeyse kimse” konut kiralamıyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, “turizme yönelik kısa vadeli kiralamaların artması” beklenirken, aşırı derecede şişen piyasanın nasıl söneceği merak konusu. Nisan sonu itibarıyla ülkede 4 bin 700’ü aşkın kiralık konut bulunduğu tahmin edilirken, ticari kiralıklarla bu sayı 5 bin 490’ı geçiyor.

ARTTIKÇA ARTIYOR

Aralık 2023 sonu ile Nisan 2024 sonu arasındaki dört aylık sürede, kiralık konut sayısında %23.42 artış olduğu hesaplandı. Bu veri; piyasaya sunulan kiralık konutların sayısının talebin çok üzerine çıktığını gösteriyor. Emlak çevreleri, konut fiyatlarının sterlin bazında artmaya devam ettiğini hatırlatarak, kiraların yine sterlin olarak benzer oranlarda arttığını, bunun da talebi iyice yavaşlattığını söylüyor.

DAİRELER ARTIYOR

Emlak sektörü verilerine göre, Aralık 2023’te kiralık piyasasında görülen 3 bin 996 konut, Nisan 2023’te 4 bin 932’ye yükseldi. Geçtiğimiz dört ay içinde kiralık villa-müstakil ev piyasasında %32.4; kiralık daire sayısında ise %21.7 oranında artış oldu. Piyasa verileri; apartman dairesi, penthouse, studio daire grubundaki kiralık sayısının 4 bin 049’a; Villa, müstakil ev, ikiz villa, bungalow grubundaki kiralıkların sayısının ise 883’e çıktığını gösteriyor.

 5’TE 3’Ü GİRNE’DE

Kiralık dairelerindeki düşüşün sadece İskele’de görülmesi ilginç bir başka veri oldu. Bölgelere göre kiralık konutlara bakıldığında Girne’nin %58.5’lik payla tüm bölgelerden açık ara önde olduğu görülüyor. Mağusa %15.1 ile ikinci sırada yer alırken, Lefkoşa %14.6 ile üçüncü; İskele ise %11.1 ile dördüncü sırada bulunuyor. Güzelyurt ve Lefke’nin toplam payı %1’i bulmuyor.

(Fotoğraf: Freepik)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu