EkonomiGenelKıbrısManşet

Kiralık konut piyasası sessiz

Koronavirüs salgını nedeniyle ülkeden ayrılan öğrenciler ve çalışanlar hala geri dönmedi

Pazarda kiralanmayı bekleyen binlerce konut var. TL’nin değer kaybı da piyasayı vuran bir diğer olumsuzluk

BOŞ BEKLEYEN DAİRELER EVLER… KKTC son 20 yılda gerek üniversitelerin gerekse casinolu otellerin varlığıyla ortaya çıkan yüksek konut talebi nedeniyle emlak yatırımı yapan vatandaşların sayısında artış sağlamıştı. Ancak, Covid-19 salgınıyla ayrılan öğrenciler ve çalışanlar hala geri dönmemesi, binlerce kiralık konutun boş kalmasına neden oldu. Yaptığımız piyasa araştırmasına göre Girne’de 2 bin civarında, Lefkoşa’da bin 100 civarında, Mağusa’da 250 civarında, İskele’de de 100 civarında konuta ilanla kiracı aranıyor. Piyasada neredeyse bu kadar da bireyler veya küçük acenteler tarafından kiralanmaya çalışılan konut olduğu biliniyor.

PİYASADA TL ENDİŞESİ… Türk Lirası’nın astronomik oranda değer kayıplarına geri dönmesi, başka deyişle döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, sadece kiralık emlak piyasasını değil, elinde ciddi bir satılık konut stoku bulunan inşaat ve emlak sektörünü de sıkıntıya soktu. 2020 yılında planlanan rakamların altında kalan satılık emlak sektörü umudunu karantinadan sonra gelecek yabancılara bağlarken, kiralık emlak sektörü de öğrenci ve çalışan akımının başlamasını bekliyor. Her iki sektör de piyasanın canlanmasına etki etmesi nedeniyle Türk Lirası’nın da bir an önce yükselmesini bekliyor.

KİRALARIN STERLİN OLMASI SIKINTILI… Ülkedeki kiralık konut piyasası Euro bazında kiralamalara rastlansa da satış piyasasında sterlin döndüğü için, kiralık piyasası da bu para birimini kullanıyor. Kiralık konular konusunda ilçelerin aylık ortalama kira değerlerine bakıldığında Lefkoşa’da evler ile villaların kiralık bedellerinin aylık 400-1000 sterlin, dairelerin 150-450 sterlin, Girne’de evler ve villaların 500-2,500 sterlin, dairelerin 250-1.000 sterlin olduğu görülüyor. Mağusa’da aylık kira değeri evler ve villalar için 300-800 sterlin, daireler için 200-450 sterlin iken, İskele’de aylık ortalama kira değerleri 100-450 sterlin ortalamaya sahip. Güzelyurt ve Lefke’de ise ender bulunan kiralıklarda TL daha geçerli.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu