ManşetSpor

“Kırmızı kırmızı şimşekler…”

Federe Devlet ve de Cumhuriyet Dönemi’nde çok değerli başkan, yönetici, teknik insan ve futbolcular sayesinde totalde onlarca lig ve kupa şampiyonluğu yaşamış ve de tarihe kapak olmuş bir kulüp önümüzdeki sezon yine bir tarih yazmaya hazırlanıyor

Benim takım İncirli’nin bu yılki en büyük rakibi Efsane Çetinkaya’nın eski yöneticisi Murat Paşa Dost sağ olsun lûtfetmiş ve geçmişte bir deneme göndermişti; “İlk Kıbrıs Türk Futbol Takımları ve Çetinkaya’nın Tarihi (1902-1963)” adlı derlemeyi bir çırpıda okumuştuk.

Spor tarihimize ilişkin bir yazımıza referans almak amacıyla geçenlerde yine bir göz attık; Bir defa peşinen söyliyeyim; emeği geçen herkese tekrardan bin selam a dostlar. Özene bezene hazırlanmış bu kitapta asırlık çınara su verenlerin anıları, bilgileri ve de belgeleri okuyucusuyla buluşturulmuş.

Örneğin dönemin futbolcusu Derviş Latif Babacan; “Ayakkabımız yok, çorap, fanella, şort yok, top yok. N’apsak diye düşünüyorduk. Bir gün yanıma birkaç arkadaşı alıp Türk Spor Kulübü’ne gittik. Başkan Nafi Bey yardımsever biriydi. Ona derdimizi anlattık. Çorap potin istedik. Bazı malzemeleri sağolsun verdi. Sonra Tahtakale’deki Rum Olimpiakos Kulübüne gittik. Onlardan da eski top istedik. Birkaç tane verdiler. Ordan da çarşıya gittik. Tüccarlarımızdan da yardım istedik. Onlardan da şort ve çorap tedarik ettik. Ve işte böylece resmi maçlara başladık. Bu süreçte Kaptan Yusuf (Yusuf Kaptan) liderimizdi ve onun sayesinde Kıbrıs’ta Türk futbolu gelişti” diye konuyu aktardı Babacan.

İşte, o günlerden bu günlere çok sular aktı. Bu süreçte  Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nün (ÇTSK) diğer bir önemli özelliği de Kıbrıs Futbol Federasyonu KOP’un; AEL Limassol, Trast AC, Olympiakos Nicosia, Aris Limassol, APOEL Nicosia, Anorthosis Famagusta ve EPA Larnaka’nın yanında yer alan sekiz ‘kurucu üyesinden’ biri.

İşte buradan açılım yapsak kadı günah yazar mı? ÇTSK; 1930 yılında kurulan bir Lefkoşa kulübü. 1951 yılında da Kıbrıs Cumhuriyeti Birinci Ligi’nde şampiyon olmuş muhteremler. Sonrasında ise 50 yıla yakındır yaşan abuk yaptırımlarla ile karşı karşıya berdevam eden bir süreç var bildik.

Federe Devlet ve de Cumhuriyet Dönemi’nde çok değerli başkan, yönetici, teknik insan ve futbolcular sayesinde totalde onlarca lig ve kupa şampiyonluğu yaşamış ve de tarihe kapak olmuş bir kulüp önümüzdeki sezon yine bir tarih yazmaya hazırlanıyor. Tarihinde ilk kez bir alt kümede mücadele edecekler. Olsun, belki de böylesi daha hayırlı. “Kırmızı kırmızı şimşekler…” filân diye başlayan tezahüratı özledik vesselam.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu