EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Kısa vadede kar ya uzun vadede?

Dışa dönük inşaat talebi ile başlayan süreçte dağ taş her yer inşaat alanları ile doldu. Bunun olumlu tarafını düşünenlerin, olumsuz tarafına da mutlak surette bakmaları gerekiyor. Tarım arazileri ve hayvanları otlatacak arazi alanı sorunu da ileriki süreçte bir sorun teşkil edebilir

Yabancılara 4 taşınmaz mal izni edinme veren yasa tasarısı yayınlandı.

Tasarıda amacın ek gelir elde etmek olduğu açıkça belirtildi. Kamu giderlerini karşılamak ve kamu çalışanlarına kaynak yaratmak yaratmak amacı güden bu adımın kısa vadede bir kaynak yaratacağı ön görünse de aslında orta ve uzun vadede toplumsal bir sorunu da ortaya çıkaracağı gerçeği ile yüzleşmek gerekiyor. Nitekim bir müddet sonra bu ülkenin yurttaşları çok zor koşullarda ev alabilecek ya da hiç alamayacak bir durumda olacak.

Zaten bir müddetten bu yana konut piyasası yabancılar üzerinden ilerliyor. Yani emlak sektörünün potansiyel pazarı yerli halk değil. Bu elbette uzun vadede bir sorundur.

Dışa dönük inşaat talebi ile başlayan süreçte dağ taş her yer inşaat alanları ile doldu. Bunun olumlu tarafını düşünenlerin, olumsuz tarafına da mutlak surette bakmaları gerekiyor. Tarım arazileri ve hayvanları otlatacak arazi alanı sorunu da ileriki süreçte bir sorun teşkil edebilir.

Malum  küçük bir Ada ülkesinde yüzölçümü nedeniyle toprak önemli bir konudur.

Yani ucu bucağı olmayan arazilere sahip değiliz. Bütün bunların yanında yabancılara dönük limitsiz ölçütlere varan kriterler doğrultusunda mal edinme imtiyazı uzun vadede hukuksal bir toprak hakkına dönüşebilir. Bugün bunları kısıtlı ekonomik yapı içinde bir alternatif olarak gören kısa vadede  günün karı olarak addeden mutlaka vardır. Hoş elbette bunda da haklı gerekçeleri mevcuttur. Ve fakat konunun bir de toplumsal yönü vardır ki bugün bunun göz ardı edildiği anlaşılıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu