ManşetToplum

Kıskançlık, bedensel ve ruhsal sağlığımızı kötü etkiliyor

"Kıskançlık genellikle yetersizlik, kaybetme korkusu, güvensizlik, rekabetin olduğu, öfkenin eşlik ettiği bir duygudur.

“Kıskançlık genellikle yetersizlik, kaybetme korkusu, güvensizlik, rekabetin olduğu, öfkenin eşlik ettiği bir duygudur. Toplumdan topluma kültürel ögelerle şekillenir. Bir toplumda çocuk anne babasından veya çevresinden kıskançlık duygusunu öğrenebilmektedir. Yetişme tarzı yaşantı biçimi sahip olduğu veya olamadığı öznel ve nesnel varlıklarda kıskançlığın temelini oluşturur.” diyen Klinik Psikolog Havva Tecer konu hakkında bilgiler verdi.

Kıskançlık deyip geçmeyin! Vücudunuza verdiği zarar inanılmaz
Elbette her insan hayatının belirli döneminde kıskançlık yaşar, ancak bu duyguyu sağlıksız hale getirmek ve ilişkilerini olumsuz yönde etkilemesine izin vermek birazda biz insanların elinde olan bir duygudur. Bu yazımda kıskançlığın özelliklerini, bu duygulara neyin sebep olduğunu ve olabilecek etkilerini inceliyor Ayrıca, bu duyguları yönetmek için neler yapabileceğinizi ve ne zaman yardım istemeniz gerektiğini de keşfediyor olacağız.

KISKANÇLIĞIN ÖZELLİKLERİ
Genellikle olumsuz bir duygu olarak algılansa da yakın ilişkilerde kıskançlık yaşamak doğaldır. Şüpheli kıskançlık veya tepkisel kıskançlık hissedebilirsiniz. İlki algıya dayalıdır ve genellikle düşük benlik saygısı ve güvensizlikle bağlantılıdır ve ikincisi, ilişkiyi fiilen tehdit eden durumlara dayanır ve genellikle güvene ihanete yol açan veya buna neden olan eylem, durumlarla bağlantılıdır.

“KISKANÇLIK BAŞKA DUYGULARA VEYA HİSLERE YOL AÇABİLİR”

Takıntılı davranmak
Eleştirmek
Hata bulma
Suçlama
Güvensizlik hissetmek
Aşırı korumacı veya şüpheci olmak
Çabuk öfkelenmek
Sözlü taciz

İLİŞKİLERDE KISKANÇLIK
Partnerler arasında kıskançlık şiddetli olduğunda güvensizliğe, paranoyaya, tacize ve hatta fiziksel şiddete yol açabilir. Bunun örneklerini hayatımızın her döneminde kadına yönelik şiddetin korkunç sonuçlarının olduğunu çevremizden veya sosyal medyadan görmeye maalesef ki devam etmekteyiz. Patolojik kıskançlık yaşayan kişi mantıklı temellere dayanmayan düşüncelere sahiptir ve zamanla ilerlemesi sonucu paranoyaya dönüşebilmektedir. Eşinin onu aldattığı düşüncesiyle sürekli huzursuzluk halinde olur. Takıntılı kıskançlık var olmayan bir şeyi var olmuş gibi algılaması paranoid şizofreni, alkol ve madde bağımlılığı gibi durumlarla birlikte ortaya çıkar. Kişinin ve ailesinin hayatını alt üst edebilir. Çünkü partnerinin onu aldattığına inanmıştır bu düşüncelerden dolayı partnerinin kötü niyetli olduğuna inancı vardır Partnerinin davranışlarını sorgular ve suçlama eğilimi olur, partnerinin cep telefonu ve sosyal medya hesaplarını kontrol altına almak ister, evden çıkınca takip ve kontrol etme eğilimi artar, sürekli baskı kurar, tehdit ve şiddet eğilimi vardır ve bazen de kendisine zarar verme eğilimide olabilmektedir.

KISKANÇLIĞIN KOMPLİKASYONLARI
Sağlıklı dozda kıskançlık, bir ilişkiyi beslemek veya ona öncelik vermek için bir hatırlatma işlevi görebilir. Fakat patolojik kıskançlıkta sağlıksız düşüncelerin olduğu tedavi edilmesi gereken bir konudur. Kıskançlık yaşadığınızda, vücudunuzda değişikliklere neden olabilir.

Karın ağrıları
Baş ağrısı
Göğüs ağrısı
Yüksek tansiyon
Aşırı kaygıda çarpıntı
Kilo alımı veya kaybı
Uykusuzluk veya uyku bozuklukları
İştahsızlık
Zayıflamış bağışıklık

Kıskançlık her an ortaya çıkabilir, özellikle tehdit edici hissettiren durumlarda, ancak bu duygu da zamanla gelişebilir.

KISKANÇLIĞIN NEDENLERİ
Çeşitli psikolojik ve sosyoekonomik faktörler kıskançlığa katkıda bulunabilir. Kişiliğinize ve bağlanma tarzınıza bağlı olarak duyguyu yaşamaya daha yatkın olabilirsiniz . Bir ilişkide yüksek düzeyde karşılıklı bağımlılık, kıskançlık riskinizi artırabilir. Birçok durum sizi kıskanç hissettirebilir. Bazı yaygın olanlar şunları içerir: İlişkiyi tehdit ettiğini hisseden biriyle ilişki kurmak için önemli ölçüde zaman harcayan bir partner Aileye yeni bir bebek katılıyor veya bir ebeveyn sizin yerinize kardeşine bakıyor. Bir rakip (kardeş veya iş arkadaşı gibi) öne geçiyor gibi görünüyor Sevdiğiniz biri zamanının çoğunu belirli bir arkadaşla takıldığında veya bir iş arkadaşınızla önünüzde uzun uzun konuştuğunda kıskanç hissedebilirsiniz ya da bir partner başkasının başarılarını takdir ederken sizin veya bir iş arkadaşınızın başarılarını kabul etmediğini kıskanç hissedebilirsiniz. bir terfi ve sen yapmıyorsun.

KISKANÇLIĞI TANIMLAMAK
Kıskançlık deyip geçmeyin! Vücudunuza verdiği zarar inanılmaz
Kıskançlığı anlamak ve işlemek zor olabilir. Duruma bağlı olarak utanmış, tehdit edilmiş, güvensiz veya terk edilmiş hissedebilirsiniz.

Sonuç olarak, sevdiğiniz kişiye duygularınızı, endişelerinizi veya korkularınızı bildirerek bir şeyler söylemeyi seçebilirsiniz. Ya da bağırarak, telefonlarını alarak, taleplerde bulunarak, suçlamalar yaparak, onları olmayan bir şeyle suçlayarak ya da fırtına gibi eserek daha mantıksız tepkiler verebilirsiniz.

Gerçek bir tehdit ortaya çıksa bile kıskançlık aşırı davranışlara yol açabilir, özellikle de kendiniz veya ilişkiniz konusunda güvensiz hissediyorsanız. Kendi akıl sağlığınız için, kıskançlığınızla başa çıkmanın sağlıklı yollarını bulmak isteyeceksiniz.

KISKANÇLIK VE RUH SAĞLIĞI
Bazı zihinsel sağlık durumları da kıskançlık duygularında rol oynayabilir. Bu duyguyla bağlantılı olabilecek koşullar şunları içerir:

Anksiyete bozuklukları
Ek sorunları
Sınırda kişilik bozukluğu (BPD)
Depresyon
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
Paranoya Psikoz
Şizofreni

Sıkıntıya neden olan veya normal çalışma yeteneğinizi engelleyen yoğun kıskançlık ve diğer belirtiler yaşıyorsanız mutlaka profesyonel bir yardım almanızda fayda vardır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu