DünyaManşet

Kıyıya vuran balinanın içinden 500 bin euro değerinde “yüzen altın” çıktı

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nın en büyük 5. adası La Palma’nın sahiline vuran balinayı inceleyen ekipler, hayvanın içinde “yüzen altın” olarak da bilinen ambergris maddesini buldu.

La Palma Üniversitesi’ne bağlı Hayvan Sağlığı ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Başkanı Antonio Fernández ve ekibi, 21 Mayıs’ta kıyıya vuran balığın ölüm nedenini tespit etmek için başlattıkları otopsi çalışmasını tamamladı.

Fernández, ispermeçet balinasının sindirim sistemi rahatsızlığı nedeniyle ölmüş olabileceğini düşünerek, hayvanın bağırsaklarını açtıklarını söyledi.

Araştırmacı, bağırsağın bir bölümünde oluşmuş kütleyle karşılaştıklarında şoke olduklarını belirterek, “Buradan yaklaşık 50-60 santimetre çapında ve 9,5 kilogram ağırlığında bir taş çıkardım” dedi.

Yapılan incelemelerde, taşın değerinin 500 bin euro civarında olduğu belirtildi.

Ambergris, her 100 ispermeçet balinasından birinin sindirim sisteminde doğal şekilde oluşuyor. Balinanın yediği diğer deniz canlılarının kalıntılarının bağırsakta birikmesiyle şekillenen bu madde, özellikle kozmetik ve parfüm sektöründe epey değerli.

Genelde ispermeçet balinalarının dışkılayarak denize bıraktığı ambergris, bazen de vücut dışına atılamayaınca balinanın iç organlarına zarar vererek ölümüne neden olabiliyor.

Ambergris, halk arasında “balina kusmuğu” olarak da biliniyor (La Palma Üniversitesi)

Hayvan Sağlığı ve Gıda Güvenliği Enstitüsü ise ender bulunan bu taşlaşmış maddeyi satmayı planlıyor. Enstitü, gelirlerin La Palma’da 2021’de yaşanan ve 800 milyon Euro zarara yol açan depremden etkilenenlere bağışlanmasını istiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu