EkonomiGenelKıbrısManşetToplum

KKTC dövize geçti!

KKTC’deki birçok iş yerinin yanı sıra artık hizmet sektörü de fiyatlarını dövize çevirdi. Piyasada ‘maaşlar dışında’ neredeyse Türk Lirası kullanımı tedavülden kalktı.

KKTC’deki birçok iş yerinin yanı sıra artık hizmet sektörü de fiyatlarını dövize çevirdi. Piyasada ‘maaşlar dışında’ neredeyse Türk Lirası kullanımı tedavülden kalktı.

TL KULLANAN ‘KALMADI’
KKTC’de uzun yıllardır süren ‘stabil para birimine geçiş’, ‘Euro’ya endeksli muhasebe’, ‘TL kullanmanın avantajları’ gibi tartışmalar bir yana dursun, artık ülkede TL geçerli para birimi olmaktan çıktı. Ülkede uzun yıllardır gayrimenkul ve araba piyasasında yapılan dövizle satışlara alışkın olan vatandaşlar, artık günlük alış-verişlerde ve hizmet bedellerinde de döviz kullanımıyla karşılaşıyor. Asgari ücret maaşı yapılan artış ile döviz bazında 523 sterlinden 460 sterline gerileyen ve alım gücü açlık sınırı ile değerlendirilen vatandaş ise karşılaştığı manzara karşısında hem kızgın hem de çaresiz.

ARABA SERVİSİ VE TAMİRİ ARTIK EURO İLE
Türk Lirası kullanımının rafa kaldırılmasının son örneği ise dün Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası tarafından yayınlanan ‘Oto Tamircileri Birliği’nin 2023 fiyat listesi ile oldu. Geçtiğimiz yıla kadar TL olarak yayınlanan taban ve tavan fiyat listesinin bu yıl Euro olarak yayınlanması dün sosyal medyanın en çok konuşulan gündemi haline geldi.

TL ERİDİKÇE FİYATLARDAN DA SİLİNDİ
Elektronik ürün mağazalarıyla başlayan döviz fiyat üzerinden satış yapma furyası, yedek parça, mobilya, ev eşyası, beyaz eşya, elektrik malzemesi, inşaat malzemesi satışı gibi alanlara da yayılırken, son olarak doktor vizite ücretlerinin yanı sıra hizmet sektörü olarak adlandırılan su tesisatı, elektrik tesisatı, oto tamircileri gibi sektörlere de ulaştı. Marketler ise TL’nin döviz karşısında hızlıca erimesiyle orantılı olarak gün içerisinde fiyat etiketlerini sürekli güncelleyerek dövizin hızına yetişmeye çalışıyor.

BARÇIN: YASASINI YAPALIM TÜM ÜCRETLER DÖVİZE ENDEKSLENSİN
CTP Milletvekili Devrim Barçın, Oto Tamircileri Birliği’nin 2023 İşçilik fiyatlarını euro olarak açıklamasına dikkat çekerek, “Tüm giderler dövize endeksli TL olunca piyasa artık işçilik ücretlerini de dövize endeksli TL’ye göre belirlemeye başlıyor. O zaman yasasını yapalım ve ülkedeki tüm ücretler de dövize endeksli TL olsun, en azından alım gücü korunsun” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu