ManşetSpor

KKTC Milli Olimpiyat Komitesi yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor

Dünyada 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları heyecanı yaşanırken ülkemizde ise spor federasyonlarının üye olmadığı, yapısı ve tüzüğü gereği uzun süredir tartışılan bir KKTC Milli Olimpiyat Komitesi gerçeği vardı.

 Yıllardır kangren haline dönüşen bu sorun ile ilgili şu günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor. KKTC MOK yepyeni ve beyaz bir sayfa açmaya hazırlanıyor. 

 

GÜÇLÜ BİR KKTC MOK 

Tüzüğüyle, üye yapısıyla ve federasyonların aktif katılımıyla güçlü bir KKTC Milli Olimpiyat Komitesi (MOK) yaratılması adına bir süredir yapılan görüşmelerden verim alınamıyor ve karşılıklı tartışlamalar devam ederken bunun acısını yine ülkemiz sporu ve sporcusu çekiyordu. Son dönemde ortaya konan samimiyet ve sorunları çözme arzusu ile oluşturulan komite, bu kez KKTC MOK sorununu tamamen çözüme kavuşturma hedefinde. Çözüm odaklı olan ve sporun tüm paydaşlarını düşünerek hareket eden heyet, yapılan toplantılar ve görüşmeler neticesinde yeni ve güçlü bir KKTC MOK yaratmaya doğru ilerliyor.

 

GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI

KKTC MOK konusunu çözüme kavuşturmak için oluşturulan heyet geçtiğimiz salı günü yine önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda TC Gençlik ve Spor Bakanlığı KKTC Koordinatörü Mithat Tekçam, Spor Dairesi Müdürü Fuat Tek, KKTC Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Dursun Koç, KKTC MOK Yönetim Kurulu üyeleri Atilla Mahmutoğlu ve Orhan Güçlü, federasyon temsilcileri adına Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu, KKTC Voleybol Federasyonu Başkanı Enver Kaya ve Kuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu Başkanı Aşkın Burcu yer aldı. Toplantı sonunda MOK’un sorunlarının çözümü adına çok ciddi ve net gelişmeler yaşandı.

 

İŞTE KASIM AYINDA YAPILMASI BEKLENEN GENEL KURUL İLE BEYAZ SAYFA AÇMAYA HAZIRLANAN KKTC MOK’UN YENİ YAPISI İLE İLGİLİ TOPLANTIDAN ÇIKAN ÖNEMLİ MADDELER ŞU ŞEKİLDE ;

 

  • 2021 Kasım ayında KKTC MOK Genel Kurul yapacak.
  • Genel kurulda eş zamanlı olarak hem tüzük kurultayı hem de yeni yönetim kurulu seçimi gerçekleşecek.
  •  Şu anda avukatlar tarafından ve alınan profesyonel destek ile KKTC MOK’un tüzüğü tamamen IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ile birebir uyumlu hale getirilecek. 
  • Tüzüğün son şekli tüm federaysonlarla paylaşılıp tüzüğün yapısı ile ilgili görüşler alınacak ve değerlendirilecek. 
  • Federasyonların seçimde oy kullanabilmeleri için KKTC MOK’a üyelikleri yapılacak. 
  • Yeni tüzük doğrultusunda yönetim kurulu seçiminde, IOC’nin açıklamış olduğu şu andaki 25 olimpik branşa sahip özerk federaysonlar oy verme hakkına sahip olacak. Özerk olmayan ve olimpik spor branşı olmayan federasyonların oy hakkı olmayacak. 
  • Yönetim kurulu 7 kişiden oluşacak. Yönetim kurulu, 4 federasyon temsilcisi ve 3’te diğer paydaşlardan seçilecek şekilde kurulacak. 
  • KKTC MOK başkanını yönetim kurulu belirleyecek. 7 kişiden oluşacak yönetim kurulu üyelerinden birisi üyeler tarafından başkan olarak atanacak.
  • Yönetim kurulu, bireysel ve fahri üyelikleri gözden geçirecek. Fair play ve olimpik harekete katkıda bulunmuş, yönetici, hakem, antrenör ve sporcular gibi uluslararası kabul görmüş kimseler KKTC MOK’a bireysel ve fahri üye olabilecek ancak oy hakları olmayacak. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu