KıbrısManşetToplum

KKTC, Turkcell’le 4.5G’ye kavuştu

Yaşama değer katan lider teknoloji şirketi olma vizyonuyla 24 yıldır hizmet veren Kuzey Kıbrıs Turkcell, 7 Eylül’de KKTC’yi 4.5G teknolojisi ile buluşturan ilk operatör oldu

KKTC, Turkcell’le 4.5G’ye kavuştu

Yaşama değer katan lider teknoloji şirketi olma vizyonuyla 24 yıldır hizmet veren Kuzey Kıbrıs Turkcell, 7 Eylül’de KKTC’yi 4.5G teknolojisi ile buluşturan ilk operatör oldu. Kuzey Kıbrıs Turkcell yöneticilerinin ev sahipliğinde; KKTC devlet erkanının ve Turkcell yöneticilerinin katıldığı törende 4.5G’ye geçiş yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell, daha güçlü ve 10 kata kadar yüksek hızda mobil internet hizmeti sunacak.

 

Kuzey Kıbrıs Turkcell yeni nesil teknolojileri, ürün ve hizmetleri Kuzey Kıbrıs’a kazandırmaya, ilkleri sunmaya devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana mobil iletişim dünyasındaki yenilikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getiren Kuzey Kıbrıs Turkcell, bu kapsamda Kuzey Kıbrıs’ı 7 Eylül’de 10 kata kadar hızlı 4.5G teknolojisiyle buluşturdu. 4/5G ihalesi dahil toplam 250 milyon dolarlık teknoloji ve altyapı yatırımı yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell, daha güçlü ve yüksek hızda bağlantı hizmeti sunmaya başladı. Ayrıca ekim ayından itibaren de 4.5G istasyonuna kolay erişim sağlayarak 100Mbps hız sunabilen SUPERBOX hizmetinden faydalanabilecek.

%99,6 nüfus kapsamasıyla 4.5G ilk önce Kuzey Kıbrıs Turkcell’de

Geçtiğimiz yıl, 4/5G frekans ihale sürecindeki en geniş frekans bandı alımı sayesinde 2,5 kat kapasite artışı yakalayan Kuzey Kıbrıs Turkcell, 4.5G’nin devreye alınmasıyla nüfusun %99,6’sında kapsama sağladı ve bu kapsamada Kuzey Kıbrıs’taki mevcut baz istasyonlarının tümünde LTE (4.5G) servisini kullanıma hazır hale getirdi.

Devlet erkanından yoğun katılım 

Kuzey Kıbrıs Turkcell yöneticilerinin ev sahipliğinde, KKTC devlet erkanının ve Turkcell yöneticilerinin de katıldığı lansman Girne’de yapıldı. Devreye alınan servisle, 3G’den 4.5G’ye geçiş yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell’in Genel Müdürü Murat Küçüközdemir’in ev sahipliği yaptığı etkinlikte, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Bakanlar, Milletvekilleri, Kurum Başkanları, Üniversite Rektörleri ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı, Turkcell Yönetim Kurulu Üyeleri ile Turkcell Genel Müdür Yardımcılarıyla üst düzey birçok katılımcı yer aldı.

Ersin Tatar: “Bütün bu yatırımları engellemeye çalışan zihniyete karşı cevabımız 4.5G’dir”

 

Etkinlik sırasında protokol konuşmaları gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasında Turkcell’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geldiği günden bugüne yaptığı yatırımlarla sosyal sorumluluk projelerine değindi. Uluslararası bir marka olan Turkcell’in ambargolar ve izolasyonlar altında büyük sıkıntılar yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yatırım yapmasının ülkenin her alanında dijitalleşme ve kaliteli hizmet sunulmasına büyük olanak sağladığını söyledi. Tatar, “Bütün dünyaya sesleniyorum; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti her geçen gün daha da kökleşmektedir” diyerek, ülkenin tanınma vaktinin geldiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya temaslarında yaptığı söylemleri de hatırlatan Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişmesine hep gölge düşürerek bizlerin geleceğe olan özgüvenini sarsmak suretiyle bütün bu yatırımları engellemeye çalışan zihniyete karşı cevabımız 4.5G’dir” dedi. Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de bir cazibe merkezi olarak her geçen gün daha da kökleşeceğini vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkına refah ve mutlu yarınlar sunmak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

 

Erhan Arıklı: “4.5G’ye geçerek hem halkımıza kaliteli internet hızı sunduk, hem de maliyeye kaynak kazandırdık”

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise konuşmasında, Ercan Havalimanı’nın açılması ve 4.5G hizmetinin hayata geçirilmesinin göreve geldiğindeki öncelikli iki hedefi olduğunu belirtti. Arıklı, her iki hedefini de başarmanın büyük mutluluk ve gururunu yaşadığını söyleyerek, yeni hedefinin ise 6G’yi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına sunmak olduğunu vurguladı. Arıklı, “4.5G’ye geçerek hem halkımıza kaliteli internet hızı sunmaya başladık, hem de maliyeye yaklaşık bugünkü rakamlarla 1.5 milyar TL’lik bir kaynak kazandırmış olduk” diyerek elde edilen gelirin teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve eğitim alanında kullanılacağının altını çizdi.

Doç. Dr. Kadri Bürüncük: “Hedef 5G’ye geçilmesi ve fiber altyapının daha da güçlü hale getirilmesi”

 

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük de konuşmasında tarihi birgün yaşadığımızı, 6 Eylül gece yarısından sonra bu hizmeti Turkcell’in vesilesiyle sunuyor olmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Süreçteki destekleri için tüm hükümet yetkililerine ve katkı sağlayanlara teşekkür ederken, 3 ya da 5 yıl arasında 5G hizmeti de alınabileceğini, bu tarz teknolojilerin kamu maliyesine ve ekonomiye önemli girdiler sağladığını vurguladı. Bürüncük, fiber altyapının daha da güçlü hale getirilmesi gerekliliğini dile getirerek, bu konuda da tüm paydaşlarla birlikte çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Bürüncük son olarak sözleşmede yer alan iki yıl sonundaki %60 kapsama oranının Kuzey Kıbrıs Turkcell’le ilk günden %90’lara çıktığını dile getirerek memnuniyet belirtti.

 

Bülent Aksu: “Kuzey Kıbrıs Turkcell’in 4.5G’yi ilk sunan operatör olması gurur verici”

Turkcell’in Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu lansmana ilişkin şunları söyledi: “Turkcell’in kuruluşundan sadece beş sene sonra faaliyetlerine başlayan Kuzey Kıbrıs Turkcell, kurulduğu günden bu yana bizlerin göz bebeği. Birçok yeni ürün ve servisimizi ilk kez burada deneyimledik ve başarılarını sizler ile paylaştık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 24 yıldır yürüttüğümüz faaliyet ve gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülke ekonomisine yaklaşık 1,1 milyar dolar katkı sunduk. Bununla birlikte bugüne kadar sağladığımız binlerce kişilik istihdamla ülkenin en büyük işverenlerinden de biri olduk. Türkiye’de olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da en son teknolojileri ve en yüksek hızları sunmak her zaman en büyük önceliğimiz. Bugün de Kuzey Kıbrıs Turkcell’in 4.5G teknolojisini ilk sunan operatör olmasının gururunu yaşıyoruz. Hem en yüksek frekans genişliği hem de en yüksek 4.5G kapasitesiyle hizmet verecek olması da bizim için ayrı bir kıvanç. Bundan sonra da Kuzey Kıbrıs Turkcell’in yanında olmaya ve ülkeye katkı sunmaya devam edeceğiz. Tüm müşterilerimize ve bu işe hem gönlünü hem emeğini koyan Kuzey Kıbrıs Turkcell çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. 4.5G Kuzey Kıbrıs’a şimdiden hayırlı olsun.”

 

Murat Küçüközdemir: “Daha güçlü bağlar kurmak için 4.5G ile Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar yaygın bir kapsamayı hayata geçirdik”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Murat Küçüközdemir ise “Bugün Kuzey Kıbrıs için özel bir gün. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 4.5G ilk önce Turkcell ile hayat buldu. Kuzey Kıbrıs’ın lider operatörü olarak bu gurur verici. 4.5G hızlı mobil internet şebekesini kurmak için çok uzun süre önce başlayan hazırlık çalışmalarımız son 10 ayda arkadaşlarımızın gece gündüz demeden çalışmasıyla tamamlandı. İlkleri Kuzey Kıbrıs’a taşıyan lider operatör olarak ilk 3G hizmetini 2008 yılında sunmuştuk. 2022 yılının kasım ayında frekans ihalesinden sonra bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 4.5G hizmetini en geniş frekans bandıyla, daha güçlü bağlarla Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar yaygın bir kapsamayla hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. 2008 yılında 3G hizmetimiz, ardından 2014 yılında ilk beta testlerini yaptığımız 4G ve bugün 2023 yılında lansmanını yapma şansı bulduğumuz 4.5G teknolojisi ile hayatın her alanında büyük bir değişim ve dönüşümün de parçası olmuşuz ve olmaya devam edeceğiz. 4.5G’nin hepimize hayırlı olmasını dilerim. Bu süreci destekleyen bürokratlarımıza, BTHK’ya, Yönetim Kurulumuz ve yöneticilerimize, ülkemizin dört bir köşesinde çalışarak harika işler çıkaran tüm ekip arkadaşlarıma ve sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Küçüközdemir, “4.5G’nin ardından 5G de 2028 yılında KKTC’de hayatımıza girecek. Devam edecek yatırımlarımız ve altyapı çalışmalarımızla 5G için olmazsa olmaz fiber altyapısı için de gereğinin yapılması arzusundayız” mesajı verdi.

Gecede sevilen sanatçı Buray’ın konseri katılımcılara eğlenceli saatler yaşattı. Ayrıca davullu dans şov ve DJ. Barış Pulat da geceye renk kattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu