KıbrısManşetToplum

KKTC’de 26 ay içinde meydana gelen iş kazalarında 11 emekçi feci şekilde can verdi

İnşaat sektöründe yetersiz denetimler ve işçilerin eğitimsizliği faciayla sonuçlanıyor. KKTC’de 26 ay içinde meydana gelen iş kazalarında 11 emekçi feci şekilde can verdi

İnşaat sektöründe yetersiz denetimler ve işçilerin eğitimsizliği faciayla sonuçlanıyor. KKTC’de 26 ay içinde meydana gelen iş kazalarında 11 emekçi feci şekilde can verdi

“Ekmek parası için adaya geliyorlar ve çok üzücü bir şekilde ölüyorlar. Adaya girişlerinde daha sıkı bir denetim ve eğitim şart”

“Ekonomik boyut insan hayatının önüne geçmesin. 2024 yılı felaket yılı olmasın”

 

DEVRİM DEMİR

 

İŞVEREN DİKKATE ALMIYOR, İŞÇİ ÖNEMSEMİYOR… KKTC’de iş güvenliği ve sağlığı halen istenilen seviyeye getirilemedi. Ne yapılan denetimler ne de yaşanan iş kazaları, işverene de işçiye de ders olmuyor. Ülkemizde 26 ay içinde meydana gelen iş kazalarında 11 emekçi feci şekilde hayatını kaybederken, iki yüzden fazla emekçi ağır yaralandı. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Güvenç Yüksel, “Gerek yüksek mesafede çalışma gerekse de diğer iş faaliyetleri gerçekleştirilirken, kazalar olmadan önce güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak, iş sağlığı güvenliğinin temel amacıdır” dedi.

 

“DENETİMLER HAFTALIK YAYIMLANMALI”… GIYNIK Gazetesi’ne iş güvenliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yüksel, yasanın çok net ve açık olduğunu söyledi. Yasaya uymayanlara sadece ceza yazarak yaptırım uygulanamayacağını ve caydırıcılığı olmayacağını ifade eden Yüksel, “Ülkede ne yazık ki çok sayıda inşaat var. Çalışma Dairesi müfettişleri inşaatları yeteri kadar denetlemiyor. Daha etkin bir yaptırım için denetimler artırılması ve yapılan denetimler her hafta rapor şeklinde yayımlanmalı. Haftalık ve şeffaf duyurular daha etkileyici olacaktır. İnşaat sektörü bir zincirdir, etkin tedbirler yaşanan kazaların yüzde 98’ini engelleyebilir” şeklinde konuştu.

 

“EKMEK PARASI İÇİN GELİYORLAR ÖLÜYORLAR”… Ölümlü iş kazalarının saman alevi gibi hemen unutulduğunun altını çizen Yüksel, büyüyen sektörde özellikle yabancı işçi sayısına ve bu kişilerin yetkinlik belgelerinin olmayışına değindi. Çalışma izni ile ülkeye giriş yapan işçilerin inşaat sektöründe çok az ya da hiç bilgileri olmadan çalıştıklarını söyleyen Güvenç Yüksel, “Ekmek parası için adaya geliyorlar ve çok üzücü bir şekilde ölüyorlar. Adaya girişlerinde daha sıkı bir denetim ve eğitim şart” dedi.

 

“EKONOMİK BOYUT İNSAN HAYATININ ÖNÜNE GEÇMESİN”… Ülkemizde yüksek katlı binaların gözle görülür şekilde arttığını ifade eden Yüksel, çalışan kalitesinin düştüğünü ve işverenlerin de sorumluluğunun arttığını kaydetti. İşin sadece maddi boyutunun değil, insan hayatının da düşünülmesi gerektiğine değinen İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Başkanı Güvenç Yüksel, “Ekonomik boyut insan hayatının önüne geçmesin. 2024 yılı felaket yılı olmasın, çalışan sayısı, eğitimleri, ülkedeki yabancı işçi ve inşaat sayısı şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılsın” önerisinde bulundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu