KıbrısManşetSağlıkToplumYaşam

KKTC’de ‘Ani Ölüm’ Salgını!

Son dönemlerde genç, orta yaş ya da yaşlı fark etmeksizin ülkemizde sıklıkla meydana gelen ‘ani ölüm’ olayları toplumda ciddi bir infial yarattı. GIYNIK Gazetesi’nin elde ettiği verilere göre, pandemi döneminde KKTC’de 70 ani ölüm, 61 kalp krizi ya da kalbe bağlı ölüm olayı meydana geldi.

“AYDA 4-5 ANİ ÖLÜM VAKASI YAŞANIYOR”… Ani ölümlerin en sık sebeplerinin kalp krizi ve ritim bozuklukları olduğu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cenk Conkbayır, “Ani ölümler her zaman oluyordu fakat özellikle Şubat 2020’den beridir ayda 4-5 ani ölüm vakası yaşanabiliyor. Bu durum da toplumda bir endişeye neden oluyor” dedi. Ani ölüme neden olabilecek etkenlerin önüne geçebilmek için, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini, sağlıklı beslenip spor yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Conkbayır, obezite, hipertansiyon, kolesterol ve diyabet gibi kronik hastalıkların da kontrol altında tutulması gerektiğinin altını çizdi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOK HAREKETSİZ KALDIK”… Hareketsizliğin kan dolaşımını bozduğunu ve pıhtı oluşumu ihtimalini artırdığını ifade eden Cenk Conkbayır, ‘serseri pıhtı’ kavramına dikkat çekerek, bu pıhtının kalpte oluşması halinde kalp krizine, akciğer damarında oluşması halinde akciğer embolisine ve beyin damarlarında oluşması halindeyse felce neden olabileceğini vurguladı. Bazen bu pıhtıların Aspirin gibi ilaçlarla kendiliğinden eridiğini ifade eden Conkbayır, bazen de ülkemiz de olduğu gibi kalp, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların yaygın olduğu durumlarda embolilerin ölüme neden olma riskinin çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

“VÜCUDUNUZDAN GELEN SİNYALLERİ ÖNEMSEYİN”… Ani ölümlerin önüne geçebilmek için koruyucu önlemlerin artırılması gerektiğini kaydeden Dr. Conkbayır, toplumda stres ve endişe ve anksiyete oranlarının artmasıyla birlikte kalp krizi riskinin de artış gösterdiğini dile getirdi. Toplumda bu dönemde hastaneye gitme korkusu da oluştuğunu ifade eden Conkbayır, “İnsanlar hasta olmalarına rağmen hastaneye gitmekten kaçınıyor. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, yorgunluk, yürürken sıkışma gibi şikâyetlerin önemsenmesi gerektiğini de kaydetti.

Son dönemlerde genç, orta yaş ya da yaşlı fark etmeksizin ülkemizde sıklıkla meydana gelen ‘ani ölüm’ olayları toplumda ciddi bir infial yarattı. Uzmanlar pandemi döneminde toplumun sağlığının; hareketsizlik, stres, ekonomik endişeler ve sağlık endişeleri nedeniyle bozulduğunu vurguladı.

Ani ölümlerin en sık sebeplerinin kalp krizi ve ritim bozuklukları olduğu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cenk Conkbayır, “Ani ölümler her zaman oluyordu fakat özellikle Şubat 2020’den beridir ayda 4-5 ani ölüm vakası yaşanabiliyor. Bu durum da toplumda bir endişeye neden oluyor” dedi.

Ani ölüme neden olabilecek etkenlerin önüne geçebilmek için, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini, sağlıklı beslenip spor yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Conkbayır, obezite, hipertansiyon, kolesterol ve diyabet gibi kronik hastalıkların da kontrol altında tutulması gerektiğinin altını çizdi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE EVDE HAREKETSİZ KALDIK”

Pandemi döneminde insanların uzun bir süre eve kapandığını ve hareketsiz kaldığını dile getiren Cenk Conkbayır, bu hareketsizliğin kan dolaşımını bozduğunu ve pıhtı oluşumu ihtimalini artırdığını ifade etti.

Oluşan pıhtıların nasıl seyredeceğinin bilinmediğini belirten Conkbayır, ‘serseri pıhtı’ kavramına dikkat çekerek, bu pıhtının kalpte oluşması halinde kalp krizine, akciğer damarında oluşması halinde akciğer embolisine ve beyin damarlarında oluşması halindeyse felce neden olabileceğini vurguladı.

Bazen bu pıhtıların Aspirin gibi ilaçlarla kendiliğinden eridiğini ifade eden Conkbayır, bazen de ülkemiz de olduğu gibi kalp, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların yaygın olduğu ve genetik yatkınlığın da yaygın olduğu durumlarda embolilerin ölüme neden olma riskinin çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

“COVİD-19’UN YARATTIĞI TAHBİRAT AŞININ YARATACAĞI TAHRİBATTAN DAHA BÜYÜK”

Kıbrıs Türk Toplumu gibi bilinci bir toplumda aşılanma oranın yüzde 55’lerde kalmasının üzücü olduğunu savunan Dr. Cenk Conkbayır, her ilaçta ve her aşıda olduğu gibi covid-19 aşılarında da yan etki olabileceğini ifade ederek, “Emin olun Covid-19’un yaratacağı tahribat aşının neden olabileceğinden daha büyüktür. Covid-19 geçiren insanların yaşam kalitelerinin ne kadar düştüğüne şahit olabiliyoruz. Aşı karşıtlarının ani ölümleri bir silah olarak kullanmasına müsaade edilmemeli” şeklinde konuştu.

“Hastalık yoktur hasta vardır” diyen Conkbayır, 20 yaşındaki bir hasta entübe olabiliyorken, bağışıklık sistemi güçlü olan 80 yaşındaki bir hasta covid-19’u hafif atlatabilir” diyerek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerektiğini belirtti.

“VÜCUDUNUZUN VERDİĞİ SİNYALLERİ ÖNEMSEYİN”

Ani ölümlerin önüne geçebilmek için koruyucu önlemlerin artırılması gerektiğini kaydeden Dr. Conkbayır, toplumda stres ve endişe ve anksiyete oranlarının artmasıyla birlikte kalp krizi riskinin de artış gösterdiğini dile getirdi.

Toplumda bu dönemde hastaneye gitme korkusu da oluştuğunu ifade eden Conkbayır, “İnsanlar hasta olmalarına rağmen hastaneye gitmekten kaçınıyor. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, yorgunluk, yürürken sıkışma gibi şikâyetlerin önemsenmesi gerektiğini de kaydetti.

Covid-19 enfeksiyonun genetik yatkınlığı olan kişilerde pıhtılaşmayı artırdığına yönelik bilimsel araştırmalar olduğunu da sözlerine ekleyen Conkbayır, “Hareketsiz yaşam, sigara, alkol, stres, sıkıntı, obizete, diyabet, tansiyon gibi hastalıklar ani ölümlere yol açabiliyor” diyerek, yürüyüş, egzersiz ve sağlıklı beslenmenin önemsenmesi gerektiğini de vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu