KıbrısManşet

KKTC’de her hafta ölümlü bir iş kazası yaşanıyor

Ülkede 2 haftada ölümlü 2 iş kazası meydana geldi. İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı, iş kazalarıyla ilgili açıklama yayınladı.

Ülkede 2 haftada ölümlü 2 iş kazası meydana geldi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı Başkanı Halil Erdim, bu kadar sık iş kazası yaşanmasının KKTC’nin iş sağlığı ve güvenliği açısından iyi seviyede olmadığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Erdim, iş kazalarının azaltılması için iş sağlığı ve güvenliğinin dünya standartlarına çıkarılması gerektiğini belirtti.

Halil Erdim’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Ülkemizde bu kadar sık iş kazası meydana gelmesi ve can kayıplarının yaşanması iş sağlığı ve güvenliği açısından hiç de iyi seviyede olmadığımızı gösteriyor. Tüm dünyada kabul görmüş ampirik bir hesaplamaya göre dünyada her 330 iş kazasından bir tanesinde çok ağır yaralanma veya can kaybı yaşanmaktadır.

KKTC de ise bu sayı 10 civarındadır. Yani İş Sağlığı ve Güvenliği açısından dünya ortalamasına göre 10 kat kötü durumdayız. Bu durumda olmamızın şüphesiz birçok sebebi vardır.

En çok yakındığımız, denetim sayısının azlığıdır. Ama daha birçok eksik ve hatalı uygulamalar vardır. Bunların başlıcaları:

* İSG mevzuatı yamalı bohçaya dönmüştür.
Çalışma Dairesinin web sayfasındaki tüzüklerden bazıları 2 senede 3 defa değiştirilmiş ve her seferinde daha kötü tüzükler hazırlanmıştır.
* Mevzuat, çalışma dairesi müfettişlerine II. iş zemini hazırlamaya yöneliktir.
* Risk değerlendirme raporlarını hazırlayıp iş yerlerindeki tehlikelerle iş kazalarının azaltılması için yetiştirilmiş olan uzmanlar, bu hedeften uzaklaştırılmış, ayrıcalıklı bir zümre yaratılmaya çalışılmıştır. Daha doğrusu uzmanların desteğini almak için hazırlanmış sanal bir koruma hibe edilmiştir. Uzmanların risk değerlendirme yapmak için korunmaya ihtiyacı olmaması bir yana, KKTC de geçerli olmayan sertifika sahibi uzmanların Kıbrısın Kuzeyinde çalışma izinli veya kaçak olarak çalışmalarına göz yumulmakta, bu koruma duvarı ters işlemektedir.

Daha birçok sebepler sıralayabiliriz. Ama bu şartlarda bile iş kazalarının azaltılmasını beklemek, olmayacak duaya amin demektir. ”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu