EkonomiKıbrısManşet

KKTC’de “sicil affının” uygulanması tartışılıyor

Covid-19’la sallanan, TL’nin çakılması ve küresel gelişmelerle krize giren KKTC ekonomisine yeni enstrümanlar gerekiyor

Covid-19’la sallanan, TL’nin çakılması ve küresel gelişmelerle krize giren KKTC ekonomisine yeni enstrümanlar gerekiyor

 

EKONOMİNİN “SİCİL AFFINA” İHTİYACI VAR

 

Var olmak için çaba harcayan iş insanları ve esnafın önemli bir bölümü, “donuğa” düşen banka kredileri nedeniyle sıkıntı içinde

 

“KRİZDEKİ EKONOMİ İÇİN GEREKLİ”… Covid-19 salgını ile sallanan, Türk Lirası’nın astronomik oranda değer kaybı ve küresel bazlı olumsuz gelişmeler nedeniyle krize giren KKTC ekonomisinde var olmak için çaba harcayan iş insanları ve esnafın önemli bir bölümü, bu kez de “donuğa” düşen banka kredileri nedeniyle sıkıntı çekiyor. KKTC ekonomisinin canlanması için yeni enstrümanlara ihtiyacı olduğu vurgulanırken, coğrafyamıza en yakın ülke olan Türkiye’de dönem dönem çıkarılan “sicil affının” artık Kuzey Kıbrıs’ta da uygulanması tartışılıyor. KKTC’de hükümetin, kanun hükmünde kararnameyle geçici bir süre için sicil affı çıkarabileceği iddia edilirken, en azından donuk kredi borcu olan ancak, yeni ipotek gösterebilen kesimlerin sorunlarının hafifleyeceği belirtiliyor.

 

KARA LİSTEDEN ÇIKMAK ÇOK ZOR… Ülkede birçok kişi ipoteği olmasına rağmen “donuğa” düştüğü için işini geliştirebilecek ve borcunu daha kısa sürede ödemesini sağlayabilecek krediye ulaşmada zorluk çekiyor. İş insanları, “aldığı krediyi ödeyebilecek durumda olmasına rağmen ödememeyi tercih edip, siyasilerin arkasına saklanan çok küçük bir azınlık” dışında, birçok kişinin geçici bir süreyle uygulamaya sokulacak “banka sicil affı” veya “kredi sicil affıyla” işlerini yoluna koyabileceğini söylüyor. Ödeme yapılmadığı için donuğa düşen krediler nedeniyle “kara listeye” eklenenler afla listeden çıkarken, aynı zamanda borcunu yapılandırmış veya borcunu ödemiş olmasına rağmen belirli bir süre kara liste kalanlar da listeden çıkabilecek.

 

KAMACIOĞLU: BAZI KİŞİLERİ KURTARMAK İÇİN OLMASIN… GIYNIK Ekonomi’nin konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğu Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, kredi borcu olduğu için tıkanan iş insanlarının önünün böyle bir afla açılabileceğine işaret etti. Kamacıoğlu, (eğer çıkarılacaksa) böyle bir affın çok iyi ve hataya yer vermeden planlanması gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Geçmişte yapılan hataların aynısını yapmamalıyız. Sırf bazı kişileri kurtarmak için af sağlanmamalı. Geneli kapsayan bir sicil affı gereklidir. Ekonominin böyle adımlara çok ihtiyacı var.”

 

TULGA: ESNAFA NEFES ALDIRABİLİR… Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da ekonominin ve esnafın mevcut durumuna bakıldığı zaman bir sicil affına fazlasıyla ihtiyaç olduğunun görülebileceğini vurguladı. Tulga, bir affın esnafa nefes aldırabileceğini belirterek, Bankalar, izlemeye aldıkları borçlulara kaygıyla bakıyor. Ancak çıkacak bir afla, pozisyonlarını düzeltebilecek kişilerin krediye ulaşmada üzerlerinde olan yasal engel kalkacak, bu da hem kişiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

 

KREDİ SİCİL AFFI NEDİR? Geçmiş yıllarda çok sayıda sicil affı çıkarılan Türkiye’de kredi sicil affı şu şekilde anlatılıyor: Çeşitli sebeplerden dolayı aldığı krediyi ödeyemeyenler, yeni bir kredi başvurusu yaptıklarında kara listeye takılıyorlar. Bankalar veya çeşitli finans kuruluşları bu kişilerin ödemelerini yapma alışkanlığının bulunmadığını hesaba katarak, bu kişilere kredi vermekten çekinirler. Kredi sicil affı; “Kara listeye girmiş kişilerin isimlerinin bu listeden kaldırılması” demektir. Kredi sicilinin bozulması anlamına gelen kara listeden çıkabilmek için öncelikle borcun ödenmesi sonra da yasayla belirlenen belirli bir süre beklenmesi gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu