
Cevdet Yılmaz ve Ünal Üstel’den Azerbaycan’da dikkat çeken açıklamalar
Cevdet yılmaz: “KKTC’yi Türk dünyasının müşterek çıkarlarını temsil eden bir unsur olarak değerlendirmeliyiz”
Ünal üstel: “KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Doğu Akdeniz’deki sarsılmaz kalesidir”
BAKÜ MESAJLARI
Azerbaycan’daki Türk Devletleri Teşkilatı toplantısına katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs adası ve KKTC ile ilgili oldukça dikkat çeken açıklamalar yaptı. Cevdet Yılmaz, son gelişmelerin Kıbrıs’ın stratejik önemini daha da artırdığına işaret ederek, KKTC’nin Türk devletlerinin ortak çıkarını temsil eden bölgesel bir unsur olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Ünal Üstel de “KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nın Doğu Akdeniz’deki sarsılmaz kalesi olduğunu” belirtti.
“STRATEJİK ÖNEM” VURGUSU
Bakü’deki Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Stratejik bir konuma sahip bulunan Kıbrıs adası, bölgedeki son gelişmeler ışığında bugün daha da önemli hale gelmiştir” dedi. Yılmaz, “KKTC’yi söz konusu coğrafyada Türk Dünyası’nın ortak varlığı ve müşterek çıkarlarını temsil eden bir unsur olarak değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Cevdet Yılmaz, bölgesel gelişmeler çerçevesinde Türk devletlerini KKTC ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerini kuvvetlendirmeye çağırdı.
ÜSTEL’DEN “KALE” BENZETMESİ
Hükümet Başkanları Zirvesinde konuşan Başbakan Ünal Üstel de Yılmaz’ınkilere paralel mesajlar verdi. KKTC’nin Türk Dünyasının Doğu Akdeniz’deki sarsılmaz kalesi olduğunu söyleyen Üstel, dünyanın çok katmanlı bir belirsizlik sürecine girdiğini ve bu ortamda Türk devletleri arasındaki stratejik dayanışmanın tarihi bir zorunluluk haline geldiğini kaydetti. KKTC’nin “Modern İpek Yolu”nun denizlerdeki durağı olduğunu da belirten Üstel, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının Türk dünyası için stratejik önem taşıdığını söyledi.





































