GenelManşetSpor

KKTC’yi yurtdışında başarıyla temsil ederek ülkemize gurur yaşatan sporcularımız

2021 yılında KKTC’yi yurtdışında başarıyla temsil ederek ülkemize gurur yaşatan sporcularımız.

Okan KARADEMİR 

ERTEN GAZİ (BASKETBOL) 

Erten Gazi Anadolu Efes formasıyla Türkiye ING Basketbol Ligi ve Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu Euroleague’de şampiyonluk yaşadı. Erten ayrıca  hem kendi kariyerinde hem de Kıbrıs Türk Basketbolu adına tarihte ilk kez Türkiye A Milli Basketbol Takımı’nda yer aldı.

 

MERVE ÇELEBİ (VOLEYBOL)

Türkiye Kadınlar Kar Voleybolu ve Plaj Voleybolu Milli Takımı Sporcusu Merve Çelebi, Uluslarası Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından Avusturya-Wagrein’de düzenlenen 2021 Kar Voleybolu Avrupa Turu’nda bir şampiyonluk bir de üçüncülük elde etti. Merve öte yandan Türkiye Plaj Voleybolu Kadın Milli Takımı ile de Tokyo Olimpiyatlarına katılacak ülkelerin belirleneceği CEV Avrupa Kıtası Elemeleri (Continental Cup) 2. Turu’nda çeyrek final gördü

DOĞUKAN ULAÇ (YÜZME)

Doğukan Ulaç, 2021 yılında İstanbul’da yapılan Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda 25-29 yaş kategorisinde birincilik yaşarken, Dünyanın en büyük açık su organizasyonlarından biri olan Oceanman yarışının Alanya serisinde genel klasman birincisi ve Mısır’da yapılan Oceanman Dünya Şampiyonası’nda da 20-29 yaş grubunda birinci oldu.

BUSE SAVAŞKAN (ATLETİZM)

Buse Savaşkan 2021 yılında fırtına gibi esti. Buse salon olimpik deneme yarışlarında 183’lük dereceyle Türkiye birincisi olarak Avrupa U23 barajını geçti. Genç yetenek bir diğer olimpik deneme yarışlarında ise zirve yaparak 1.86 ile kariyerinin en iyi derecesine ulaştı. Türkiye Salon Şampiyonası’nda 1.82 ile altın madalyanın sahibi olan Buse Türkiye milli formasıyla Ukrayna Salon Şampiyonası’nda 1.83 ile U23 kategorisinde gümüş madalya kazandı. Buse Ankarada’da düzenlenen Atlamalar Kupası’nda 1.81’lik derecesi ile Türkiye birincisi olurken Türkiye’de düzenlenen Büyükler Balkan Salon Atletizm Şampiyonası’nda 1.80’lik dereceyle Balkan üçüncülüğü elde etti.

TAYGUN ARTAN ÖZCİHAN (ATLETİZM)

Taygun Artan Özcihan, hızıyla gururumuz oldu. Taygun, Türkiye Milli Takımı ile Sırbistan’da düzenlenen Balkan U18 Atletizm Şampiyonası’nda 100 metrede şampiyon olarak kürsünün zirvesine çıkarken, 4×100 metrede Taygun’un da yer aldığı Türkiye takımı, Türkiye 4×100 Yıldızlar Rekorunu kırarak şampiyonluğa ulaştı. Yıldız atlet daha önce 100 ve 200 metrede KKTC ve Türkiye’nin en hızlısı olmayı başarırken, 100 metrede KKTC, 200 metrede de hem KKTC hem de Türkiye Yıldızlar rekorlarını kırarak bunları geliştirdi de. Taygun ayrıca 2021 yılında 21.38 olan 200 metredeki Dünya U20 barajının da sadece 1 salise gerisinde yer alırken bu yıl Türk atletler arasında sezonun en iyi 5. derecesine sahip.

CEM DAĞDELEN (TRİATLON)

3.8 km yüzme, 185 km bisiklet ve 42.2 km koşudan oluşan dünyanın en zorlu dayanıklılık yarışması Ironman’de Avrupa Şampiyonası Almanya’nın Frankfurt kentinde yapıldı. Bu alanda ülkemizin 1 numarası Cem Dağdelen Frankfurt’ta da 11 saat 52 dakika 6 salise finiş görerek 15. kez Ironman unvanını elde etti. Dağdelen 2021 sezonunda Ironman Silver kategorisinde start alarak ülkemize 15.kez kırmızı halıdan geçmenin mutluluğunu yaşattı.

BORA ALTINTAŞ (BMX)

Dünyaca ünlü Red Bull Takımı’nın parlayan yıldızı olan Kıbrıslı Türk Bora Altıntaş, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleştirilen Double Triple BMX Park Street Dünya Şampiyonası’nda yarışarak finallere kalırken Estonya’nın başkenti Tallin’de yapılan Simple Session BMX Sokak Şampiyonası’nda da dünya yıldızlarıyla birlikte finalde mücadele verdi. Bora Altıntaş bu alanda dünyanın en büyük organizasyonu olarak gösterilen Simple Session’da finale kalan ilk Türk ve en genç BMX sporcusu olarak tarihe geçti 

EMRE ÖZKARAM (VÜCUT GELİŞTİRME)

Emre Özkaram, İspanya’nın ünlü şehri Barselona’nın Maresme Sahili’ndeki önemli uluslararası spor etkinliklerine imza atan ve dünyanın ‘Fitness Başkenti’ olarak tanınan kasabası Santa Susanna’da harikalar yarattı. Özkaram, IFBB tarafından ilk kez düzenlenen, Fitness Sports Games, Bodybuilding and  Fitness Championship’te vücut geliştirme dalında hem kategorisinde hem de genel klasmanda şampiyon olarak IFBB Pro Card sahip oldu.

MUSTAFA BEHLÜL (VÜCUT GELİŞİRME)

Mustafa Behlül, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen NPC Regional FITPARADE IFBB Pro Qualifier şampiyonasında Men’s Classic Physique Master +35 (Erkekler Klasik Fizik Master 35 Yaş Üstü) kategorisinde şampiyon olarak altın madalya ve birincilik kupasını kazandı.

BERK BAĞRIRAKA (TRİATLON)

Berk Bağrıraka, Türkiye’de bu sezon Manisa ev Isparta’da katıldığı triatlon yarışlarında 1500 metre yüzme, 40 kilometre bisiklet ve 10 kilometre koşudan olimpik mesafede çifte birincilik yaşayarak Türkiye 20-24 yaş grubu şampiyonu oldu.

ELİZ MALONEY (TENİS)

Eliz Maloney Yorgancı, İngiltere’nin Loughborough şehrinde, İngiliz profesyonellerin katıldığı, U.K. Pro Tenis Turnuvası’nda şampiyon oldu. Eliz, yedi maçta yalnızca bir set kaybederek turnuvanın şampiyonu olurken, aynı zamanda kortların en hızlı ve en zihinsel güç sergileyen oyuncusu seçildi.

BEKİR DEVRAN ESENDAĞLI (TENİS)

Bekir Devran Esendağlı, KKTC, Güney Kıbrıs ve Türkiye’de 10 yaşında olmasına rağmen katıldığı 12 ve 14 yaş turnuvalarında şampiyon olmaya devam etti. Bekir son olarak Avrupa Tenis Federasyonu (Tennis Europe) tarafından Larnaka Tennis Club’da organize edilen uluslararası turnuvada hem final oynama başarısı göstermiş oldu hem de ikincilik kupasının sahibi oldu.

AREN BAYBARS (TENİS)

Aren Baybars, Türkiye Tenis Federasyonu tarafından Ankara’da düzenlenen 14 Yaş Kış Kupası’nda teklerde ve çiftlerde şampiyon olarak çifte zafer yaşadı.

MUSTAFA ALNAR (BİLARDO)

Mustafa Alnar, EPBF (Avrupa Cep Bilardo Federasyonu) tarafından Antalya’da düzenlenen 2021 Avrupa Bilardo Şampiyonası’nda 8 top disiplininde U23 Avrupa şampiyonu olarak göğsümüzü kabarttı.

OSMAN ŞANLISOY (BİLARDO)

Osman Şanlısoy, EPBF (Avrupa Cep Bilardo Federasyonu) tarafından Antalya’da düzenlenen 2021 Avrupa Bilardo Şampiyonası’nda U23 Kategorisi 9 Top Disiplininde Avrupa İkincisi oldu.

ÖZPER ÖZORUN (MMA)

Özper Özorun, Ankara’da düzenlenen Türkiye T1 Global MMA Dövüş Ligi’nde Büyük Erkekler MMA Light Contact disiplininde 86 kiloda tüm maçlarını kazanarak üst üste ikinci kez Türkiye şampiyonu oldu.

HÜLYA AYALILAR (TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL)

Aspelya Engelliler Spor Kulübü sporcusu Hülya Ayalılar, Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Kadın Milli Takımı ile İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda forma giyerek bizleri gururlandırdı.

KARYA ATMACA (BALE)

Karya Atmaca, küçük yaşına rağmen çok büyük bir başarıya imza atarak ülkemizi gururlandırdı. Yaşamını şu an İsveç’te sürdüren Karya dört aşamalı çok zorlu bir sınavı geçerek, İsveç’in başkenti Stockholm’daki Kraliyet Bale Okulu’na girmeye hak kazanan 17 seçkin öğrenciden biri oldu ve İsveç Kraliyet Bale Okulu’nda eğitim görecek ilk Kıbrıslı Türk oldu.

NEV FİTNES (ÇOCUK FİTNES)

KKTC Halter Vücut Geliştirme Federasyonu’na bağlı NEV Çocuk Fitnes Milli Takımı sporcuları, 23-27 Eylül 2021 tarihlerinde Hırvatistan’ın Novalja şehrinde düzenlenen IBFF Uluslararası Akdeniz Çocuk Fitnes Şampiyonası’nda 9 şampiyonluk kazandı. NEV Çocuk Fitness Milli Takımı, Uluslararası Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu (IBFF) tarafından düzenlenen Online Avrupa Fit-Kids Şampı̇yonası’nda da ülkemizi başarıyla temsil etti. Organizasyonda 4-18 yaş arası toplam 35 sporcumuz bireysel ve grup şeklinde mücadele ederken 7 Avrupa şampiyonluğu, 2 ikincilik, 3 üçüncülük, 4 dördüncüluk, 1 beşincilik ve 4 altıncılık elde etti.

ARİF KONDOZ-POLEN ATEŞ (FİTNES)

KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu’na bağlı NEV Fitnes Genç Milli Takım sporcularından erkeklerde Arif Kondoz kızlarda ise Polen Ateş, Romanya’nın Sibiu kentinde gerçekleşen 2021 IFBB Avrupa Kupası’nda kürsüye çıktılar. Arif Kondoz Genç Erkekler Fitnes kategorisinde Avrupa ikincisi olarak gümüş madalya kazanırken Polen Ateş ise Genç Kızlar Artistik Fitnes kategorisinde Avrupa dördüncüsü olarak kürsüye çıkmayı başardı.

KEMAL ÖZEKMEKÇİ (VÜCUT GELİŞTİRME)

Vücut geliştirme ve fitnes sporcusu Kemal Özekmekçi, WBFF 2021 Dünya Turu kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nin Nevada eyaletine bağlı LasVegas şehrinde gerçekleşen yarışmada bir kez daha şampiyon oldu.  Kemal Özekmekçi, 2019 yılında hem KKTC hem de Amerika Birleşik Devletleri’nin Atlantic City eyaletinde düzenlenen WBBF transformation yarışmasına katılıp şampiyon olmuştu.

HÜSEYİN ÇOKBİLEN (VÜCUT GELİŞTİRME)

Makedonya’nın Üsküp şehrinde yapılan IFBB Diamond Cup şampiyonasında KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu sporcusu Hüseyin Çokbilen Master Erkek Vücut Geliştirme kategorisinde ikincisi oldu.

ELİS SAKALLI (VÜCUT GELİŞTİRME)

Makedonya’nın Üsküp şehrinde yapılan IFBB Diamond Cup şampiyonasında KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu sporcusu Elis Sakallı Gençler Bikini Fitness kategorisinde ikinci oldu.

MUSTAFA ERDURA (VÜCUT GELİŞTİRME)

Macaristan’da yapılan IFBB Diamond Cup şampiyonasında KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu sporcusu Mustafa Erdura fizik kategorisinde üçüncü olarak kürsüde yer almayı başardı.

ŞENGÜL UZUN (YÜZME)

Larnaka Ayia Napa’da yapılan Oceanman elemelerinde 17 yaşında olmasına rağmen mücadele ettiği U20 kategorisinde üçüncü olup bronz madalya kazanan Şengül Uzun, bu başarısıyla Mısır’da yapılan Oceanman Dünya Şampiyonası’nda yarıştı ve ülkemizi temsil etti.

YÜKSEL NEDİM (VÜCUT GELİŞTİRME)

KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu Milli sporcusu Yüksel Nedim Litvanya’da düzenlenen IFBB NPC şampiyonasında amatör ligde kategorisinde şampiyon olarak birincilik kupasını kaldırırken IFBB NPC Litvanya Pro elemelerinde de üçüncülük elde etti.

HALİL LATİF (VÜCUT GELİŞTİRME)

KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu Milli sporcusu Halil Latif Litvanya’da düzenlenen IFBB NPC şampiyonasında amatör ligde Halil Latif üçüncülük elde ederken IFBB NPC Litvanya Pro elemelerinde ikinci oldu.

ELİS SERMAYE (LATİN DANS)

Elis Sermaye, Salsa Solist (çocuk) kategorisinde bu yıl online düzenlenen yarışmada ikinci olarak finallere yükselmeyi başarmıştı. Elemelerde ilk 10’a kalan yarışmacılarla Dünya Latin Dans Şampiyonası finalinde yeniden sahne alan Elis yarışmayı dokuzuncu sırada noktaladı. Elis ayrıca Meksika’da düzenlenen Uluslararası Salsa Yarışması’nda da ülkemizi başarıyla temsil etti.

METİN TURUNÇ (BOKS)

Milli Boksör Metin Turunç, 2021 yılında çıktığı tüm maçlarını kazanırken 20 Aralık’ta Ukrayna’nın Kiev kentinde çıkacağı Avrupa Şampiyonluk maçını kazanması halinde ülkeye kemer getirecek.

TRİATLON KARMASI

Kıbrıs Türk Triatlon Federasyonu karması, Alanya’da gerçekleşen Avrupa Triatlon Şampiyonası’nda ülkemizi temsil başarıyla etti. Ayşa Küçükakça yaş grubunda birincilik elde ederken, Hüseyin Arhan, Buğra Korahan, Berk Bağrıkara, Mine Devrim yaş grubunda ikincilik elde etti. Şevki Ahcıhoca ise yaş grubunda üçüncü oldu.

ÖMER ÖZYILDIRIM (Güreş)

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın nam ve hesabı adına Kara Harp Okulunda öğrenim gören Türkiye Gençler Güreş Serbest Milli Takım sporcusu Ömer Özyıldırım , (UWW)Dünya Güreş Birliği’nin 2021 faaliyetleri kapsamında İstanbul da yapılan 23.Uluslararası Şampiyonlar Kupasında yedinci, Letonya’nın Riga şehrinde yapılan 23.Uluslararası V.Freidenfelds Kupasında birinci Ve üçüncü ,Ukrayna Plaj Güreşi Federasyonu’nun Ukrayna’nın Odessa şehrinde düzenlenen Odessa Plaj Güreşi Şampiyonasında ikinci (Odessa) oldu

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu