ManşetSağlıkToplumYaşam

Klinomani

Klinomani, kişinin yataktan çıkamama isteği olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bir kişinin kapalı havalarda ya da havanın soğuk olduğu durumlarda yataktan çıkmak istememesi çok doğaldır. Ancak klinomani tanısı olan kişiler çok güzel havalarda dahi yataktan çıkmak istemezler

Klinomani, kişinin yataktan çıkamama isteği olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bir kişinin kapalı havalarda ya da havanın soğuk olduğu durumlarda yataktan çıkmak istememesi çok doğaldır. Ancak klinomani tanısı olan kişiler çok güzel havalarda dahi yataktan çıkmak istemezler.

Kısaca klinomani kişinin yatakta vakit geçirmeyi çok sevmesi ve yatağında vakit geçirmeye ihtiyaç duymasına yol açan bir rahatsızlıktır. Bu kişiler günlük hayatlarında yaşadıkları stres, kötü olay ve olumsuz durumlarda hemen huzur bulabilmek adına yatağına gitmek ve burada vakit geçirmek ister. Bu psikolojik rahatsızlığa yakalanan bir kişi yastık, yorgan gibi vücudunu saran alanlarda kendini güvende hisseder. Bu bölge kişi için rahim gibi koruyucu bir alandır. Bu yüzden de her durumda hasta yataktan çıkmak istemez. Depresyona meyilli kişilerde daha sık görülen klinomanide beyindeki kimyasal dengenin bozulması sonucu depresyon riskinin oluştuğunu ve klinomaninin bir uyku hastalığı ya da rahatsızlığı değil, yatakta vakit geçirme isteği olduğudur.

Klinomani belirtileri şu şekildedir; Uyuma İsteği: Klinomani rahatsızlığı olan kişiler sürekli uyuma hissine sahiptirler. Öyle ki bu kişilere hobileri sorulduğunda uyumak en başta söyleyecekleri seçenekler arasında yer almaktadır.

Yatağa Geri Dönme İsteği: Soğuk havalarda yataktan çıkmama ve bir anda soğuk hissedince yatağa geri dönme isteği çok normal bir durumdur. Ancak bu kişilerde sürekli olarak bir neden olmadan yataktan ayrıldığı anda yatağa geri dönme isteği ortaya çıkacaktır.

Yataktan Çıkmaktan Korkma: Klinomani hastaları için yataktan çıkmak dünyada en güvenli olduğu alandan ayrılmak gibidir. Bu kişiler için yataktan çıkmaya yönelik düşünce rahmi terk etmek kadar korkutucu ve zorludur.

Sürekli Yatağa Yattığı Anı Düşünme: Gün içinde ne yapılırsa yapılsın yatakta vakit geçirmeye yönelik isteği yüksek olan kişiler sürekli yatağa döndüğü anı düşünür ve bu anın hayalini yaşar.  Kişiler için günün en iyi anı yatağa döndüğü zaman dilimidir.

Fizyolojik İhtiyaçlar Yerine Uyumayı Tercih Etme: Hastalar birçok etkinlik dışında yemek yeme gibi fizyolojik ihtiyaçlar yerine dahi uyumayı tercih ederler. Uyku ve yatakta bulunma isteği kişi için bir var olma nedeni haline gelir.

Her Şeyi Yatakta Yapmaya Çalışma: Klinomani hastaları yemek yeme, televizyon izleme, ders çalışma gibi birçok etkinliği yatağında yapmaya çalışır.  Kahvaltıdan uyuduğu ana kadar bir hasta yatağında kalabilir.

Yorgan ve Yastığa Sarılma İsteği: Bu rahatsızlığı geçiren hastalar genellikle yorgan ve yastık gibi nesnelere sarılma ihtiyacı hisseder. Bu nesnelere sarıldığı anda kendini güvende ve mutlu hisseder. Klinomani tedavisi hastanın yatakta kalma isteğinin altında yatan nedene ve vakanın büyüklüğüne göre değişmektedir.

Hastada ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişikliği, psikiyatrik muayene gibi tedavi yöntemleri kullanılır; İlaç Tedavisi: Klinomani hastalarında vaka ağır bir seviyede ise ve kişi yataktan hiç çıkmıyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Ağır vakalarda uzmanlar hastanın psikolojik tedavisi ve semptomları azaltmak için ağır psikolojik ilaçları reçete edebilir. Altta yatan nedenlere bağlı olarak ilaç tedavisi önemli bir seçenektir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri:  Klinomani tedavisi için en etkili seçeneklerden biri yaşam tarzı değişiklikleridir. Uzmanların temel amacı kişiyi sosyal hayata katma ve eski yaşamına geri döndürmedir.  Hasta arkadaş çevresiyle, ailesiyle daha fazla vakit geçirerek, sosyal ortamlara katılarak yatakta vakit geçirme isteğini ortadan kaldırabilir. Ayrıca egzersiz ve hareketli aktiviteler de önemli yaşam tarzı değişikliklerini oluşturur.

Psikiyatrik Muayene: Psikolojik bozukluklarda en önemli tedavi yöntemi psikiyatrik muayenedir. Psikiyatristler hastayla belirli bir ilişki kurarak sorununu anlama ve hastanın bu rahatsızlıktan kurtulmasını sağlamak adına psikiyatri seansları düzenler.  Burada temel amaç öncelikle hastaya klinomani rahatsızlığı olduğuna ikna etmektir. Hasta seanslar sırasında yavaş yavaş sorunu kabullenir ve kurtulmaya yönelik adımlar atmaya başlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu