EkonomiManşetTürkiye

Knight Frank’in yayımladığı ‘Küresel Konut Fiyatları Endeksi’ 55 ülkeyi kapsıyor

İngiltere merkezli Küresel gayrimenkul şirketi Knight Frank'in raporuna göre 2015'te dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu. Rapora göre Türkiye'de konut fiyatları geçen yıl yüzde 18,4 oranında arttı. Knight Frank, "Batı ile Doğu'yu birleştiren ve güçlü bir nüfus artışına sahip olan Türkiye'nin, Orta Doğulu yatırımcılar tarafından giderek daha fazla, bir sığınılacak liman olarak görüldüğünü" belirtti

İngiltere merkezli Küresel gayrimenkul şirketi Knight Frank’in raporuna göre 2015’te dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatları geçen yıl yüzde 18,4 oranında arttı. Knight Frank, “Batı ile Doğu’yu birleştiren ve güçlü bir nüfus artışına sahip olan Türkiye’nin, Orta Doğulu yatırımcılar tarafından giderek daha fazla, bir sığınılacak liman olarak görüldüğünü” belirtti

TÜRKİYE DÜNYAYI SOLLADI!

Knight Frank’in yayımladığı ‘Küresel Konut Fiyatları Endeksi’ 55 ülkeyi kapsıyor. Rapora göre küresel çapta konut fiyatları geçen yıl yüzde 3 oranında arttı. Bu oran, 2014’te yüzde 2,3’tü.

“AÇIK ARA DÜNYA LİDERİ”…
Türkiye’deki konut fiyatlarını kaleme alan uzmanlar, İngiltere kaynaklı The Knight Frank’ın düzenli olarak hazırladığı listelere göre, 2022 birinci çeyreğinde Türkiye’nin konut fiyat artışında açık ara dünya lideri olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda Suni ve piyasa dışı negatif faizin en başta servet dağılımını Türk Lirası aleyhine bozduğunu dile getiren uzmanlar, “Dövize, altına, gayrimenkule, hisse senetlerine ve mal gibi reel varlıklara yatırım yapanlar parasının değerini koruyor” dedi ve TL’de kalanların ise büyük zararda olduğunu belirtti.

“GAYRİMENKULÜ OLMAYANLAR İÇİN ÇOK SIKINTILI BİR DURUM”… Konut fiyatlarının temmuz itibariyle son bir yılda yüzde 174 arttığına dikkat çeken uzmanlar, mega kent İstanbul’da ise fiyatların yüzde 200 arttığına vurgu yaptı. Uzmanlar, bu yılın ikinci çeyreği itibariyle şehir bazında İstanbul, İzmir ve Ankara’nın, konut fiyatlarının dünyada en çok yükseldiği üç şehir olduğunu belirtti. Bu durumun gayrimenkul varlığı olanlar için sevindirici bir durum olduğunu dile getiren uzmanlar, gayrimenkul varlığı olmayanlar içinse çok sıkıntılı bir durum olduğunu belirtti.

“KÜÇÜK KENTLERE GÖÇ BAŞLADI”… Ortaya bir barınma sorunu çıktığına ve büyük kentlerden küçük kentlere doğru göçün başladığına değinen uzmanlar, büyük şehirleri de yabancıların doldurmaya başladığına dikkat çekti. “Faizdeki çarpıklık sadece kurları sıçratarak enflasyonu artırmakla kalmıyor” değerlendirmesinde bulunan uzmanlar, şüphesiz olarak en büyük tahribatının burada görüldüğünü vurguladı. Faizdeki çarpıklığın, gelir ve servet dağılımını bozduğuna da dikkat çeken uzmanlar, bu durumun ekonomik yapıyı ve demografiyi de bozduğunu aktardı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu