ManşetSiyasetTürkiye

Kobani davasında karar açıklandı

Kobani davasında hükümler açıklandı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a ise 30’ar yıl hepis cezası verildi. Eski BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise tahliye edildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’e ise 10 yıl hapis cezası verildi.

Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da yargılandığı Kobani Davası’nda karar açıklandı. Davada, duruşmaya katılmayan Demirtaş ve Yüksekdağ’a ağır cezalar çıkarken, bazı isimlerin ise tahliyesine karar verildi.

Duruşma, Ankara’da bulunan Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda saat 11.15’te başladı.

İki sanığın hazır bulunduğu duruşmada avukatların erteleme talebi reddedildi.

Mahkemede duruşmaya katılan sanıklara son sözleri soruldu.

Duruşmaya saat 14.30’a kadar ara verilmesi kararlaştırıldı. Saat 15.10’da mahkeme heyetinin salona gelmesiyle duruşma tekrar başladı ve kararın açıklanma aşamasına geçildi.

ALTAN TAN VE AYHAN BİLGEN BERAAT ETTİ

Mahkeme heyeti, oy birliğiyle alınan 130 sayfalık kararı, sanıkların isimlerinin alfabetik sırasıyla okudu. 

Heyetin açıkladığı kararlar şu şekilde: 

* Ahmet Türk’e “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.

* Ali Ürküt için ise 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Ürküt’ün tutukluluk durumunun devamına karar verildi.

* Alp Altınörs, hakkında ise “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma eylemine yardım” suçlaması ile 18 yıl hapis cezası ile “suç işlemeye tahrik” suçlaması ile de 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

* Aynur Aşan’a, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçunun oluşmadığı ancak “örgüt üyeliği” gerekçesiyle 9 yıl hepis cezası verildi. Aşan’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

* Sanıklardan Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk ve Bircan Yorulmaz hakkında ise beraat kararı verildi.

AYLA AKAT ATA İÇİN TAHLİYE KARARI

* Ayla Akat Ata “Devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma” suçundan beraat etti. Ata “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan ise 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Ayla Akat Ata’nın tahliyesi karar verdi.

* Bülent Parmaksız’a, tutukluluk halinin devamıyla birlikte, birden fazla atılı suçlamadan toplamda 23 yıl hapis cezası verildi.

EN GENÇ SANIĞA BERAAT

* Kobani davasının en genç sanığı Can Memiş hakkında beraat kararı verildi.

* Cihan Erdal, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

* Dilek Yağlı hakkında 16 yıl hapis ve tutukluluk halinin devamı kararı verildi.

* Emine Ayna hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

* Emine Beyza Üstün hakkında “devletin birliğini ve ülkü bütünlüğü” suçlamasında beraat kararı verildi.

YÜKSEKDAĞ’A TOPLAMDA 30 YIL

* Figen Yüksekdağ, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ayrıca iki ayrı “terör örgütü propagandası” suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten ise 3 ay hapis cezası verildi.

Yüksekdağ toplamda 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

* Gültan Kışanak hakkında ise “örgüt üyeliği” suçlaması ile 12 yıl hapis cezası verilldi. Kışanak’ın tahliyesine karar verildi.

* Gülfer Akkaya ve İbrahim Bilici hakkında beraat kararı verildi.

KUBİLAY’A 16 YIL HAPİS

* Günay Kubilay hakkında ise 16 yıl hapis cezası verildi. Kararda indirim ve erteleme yok. Tutukluluk halinin devamına, suç işlemeye tahrik suçundan da ayrıca 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

* Meryem Adıbelli hakkında ise 9 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme indirim ve ertelemeye gitmedi. Adıbelli’nin tahliyesine karar verildi.

* Mesut Bağcık ise “devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma” suçundan beraat etti. Bağcık,  “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan ise 9 yıl hapis cezası aldı.

* Nazmi Gür’e “devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım” suçundan 18 yıl, “suç işlemeye tahrik” suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Gür’ün tutukluluk halinin devamına karar verildi.

* Nezir Çakar hakkında 9 yıl hapis cezası verildi.

* Pervin Oduncu, hakkında ise 18 yıl, ayrıca 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme indirim ve ertelemeye gitmedi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

TUNCEL’E 12 YIL CEZA VE TAHLİYE

* Sebahat Tuncel hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla 8 yıl ceza verildi. Ceza 12 yıla çıkarıldı. Tuncel’in tutukluluk süreci göz önünde bulundurularak, tahliye edilmesine karar verildi.

DEMİRTAŞ’A 42 YIL HAPİS

* Selahattin Demirtaş hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezasında indirim yapılarak 42 yıl hapis cezası verildi.

47 suçlamadan yargılanan Demirtaş hakkında tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Mahkeme başkanı, Demirtaş ile ilgili kararı okurken duruşmaya 16.20’de 5 dakikalık ara verdi. Mahkeme 17.00’de yeniden başladı.

ÖNDER HAKKINDA BERAAT

* Sırrı Süreyya Önder hakkında beraat kararı verildi.

* Zeynep Karaman ve Zeynep Ölbeci’nin tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu