KıbrısManşetSağlık

Kocaismail: 55-65 yaş arası kanser hastaları aşı bekliyor

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, 65 yaş üstü kanser hastalarının tamamının aşılandığını ancak 55-65 yaş arası kanser hastalarının çoğunluğunun halen aşı için beklendiğine dikkat çekti


“1-7 Nisan tarihleri arasında, halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için düzenlenen Kanser Haftası etkinlikleri bu yıl da pandemi nedeniyle gerçekleşemeyecek” diyen Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, 65 yaş üstü kanser hastalarının tamamının aşılandığını ancak 55-65 yaş arası kanser hastalarının çoğunluğunun halen aşı için beklendiğine dikkat çekti.

“AKSAKLIKLAR GİDERİLDİ”

Pandeminin başlarında ilaç konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını ancak şu anda bu ilaç gecikmelerinin de azaldığını aktaran Kocaismail, birkaç günlük gecikmelerin dışında ilaçlarına bir – iki hafta boyunca ulaşamayan kişilerin derneğe ulaşması gerektiği çağrısında bulundu. Kocaismail, “İlaç konularında büyük sıkıntılar yaşadık. Ada ülkesi olmamızın dezavantajlarını yaşamış olduk. Uçakların kalkmadığı ya da kalktığı zamanlarda soğuk zincirin bulunmadığı uçakların gelmesi nedeniyle ilaçlarda uzun süreli aksaklıklar yaşandı ve tedavilerde aksaklıklar oldu. Şu anda aksaklıklar büyük ölçüde giderildi. Bir sorun olduğu zaman gün içerisinde Eczacılık Dairesi iş birliğinde bu sorunu çözebiliyoruz” dedi.

“AŞI BEKLEYEN KANSER HASTALARI VAR”

Kanser hastalarının aşılanması konusuna da değinen Kocaismail, “65 yaş üzeri kanser hastalarımızı aşıladık. İkinci aşılamalarda 55 yaş üzeri 65 yaş arasında bir grup hastamız aşılanırken çoğunluk hala aşılanmayı bekliyor. Bağışıklığı düşmüş olan ve sürekli hastanelere girmek zorunda olan hastalarımızın aşılanması, bu süreçte covid-19 olmasını önleyecek en önemli unsur” ifadelerini kullandı.

“OLUMLU GELİŞMELER DE YAŞANDI”

Diğer yandan pandemi döneminde kanser hastalarının en büyük şansının ülkemizde ayrı bir Onkoloji Bölümü olması olduğunu aktaran Kocaismail, “Bizde pandemi diğer ülkelerdeki gibi kanser hastalarımıza çok olumsuz bir etki yaratmamıştır. Onkoloji Bölümümüz de olumsuzluk yaşanmamıştır bunlarda şanslı yönümüz diyebilirim. Bu pandemi sürecinde ne kadar doğru şeylerin yapıldığını gördük. Güney’e geçemedik ya da uçuş yapamayacağımız ayları yaşadık. Yeni teşhisler günde iki kere gelmeye devam etmekteyken o insanlar nerede nasıl tedavi alacaktı? Birçok cihaz uzman eksikliğimiz olacaktı. Şükürler olsun ki kendi tedavilerimizi uygulayabileceğimiz bir şansa sahip olduk. Özelde ve devlette iki tane radyoterapi ve iki tane onkolog uzmanının yanı sıra, hatta Güney Kıbrıs’ta dahi olmayan cihazlara sahip olduk” ifadelerine yer verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu