EkonomiGenelKıbrısManşet

Köklü dönüşüme ihtiyacımız var

Hükümet olarak görevde kalış sürelerinin kısa olacağını ancak 23 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimden sonra da göreve devam edeceklerine inandığını söyleyen Başbakan Faiz Sucuoğlu, Covid ve dövizin ekonomiye etkilerini kısa sürede kaldırmanın mümkün olmayacağını vurguladı

Hükümet olarak görevde kalış sürelerinin kısa olacağını ancak 23 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimden sonra da göreve devam edeceklerine inandığını söyleyen Başbakan Faiz Sucuoğlu, Covid ve dövizin ekonomiye etkilerini kısa sürede kaldırmanın mümkün olmayacağını vurguladı

“YILLARDAN BERİ BİRİKMİŞ OLAN SORUNLAR, YAPISAL BOZUKLUKLAR VAR”… Başbakanlık tarafından düzenlenen ve Başbakan Faiz Sucuoğlu, Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı Ali Pilli, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, ekonomik örgütler, akademisyenler ile bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen ‘Kısa Vadeli Ekonomik Eylem Planı Hazırlık Toplantısı’ sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Faiz Sucuoğlu, toplantının gündeminin “acil ekonomik önlemler” olduğunu ifade ederek, “Yıllardan beri birikmiş olan sorunlar, yapısal bozukluklar veya yapılmayı bekleyen işler de ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bu anlamda onların üzerine gitmek, onları ele almak ve çözüme kavuşturmak da acil hale gelmiştir” dedi.

“ÜÇ SEKTÖR İLE ÖZEL OLARAK İLGİLENECEĞİM”… “Ülkemizin turizm, yükseköğretim ve emlak sektörü gelirlerine büyük ihtiyacı vardır. Bu sektörlerimiz Kovid-19 salgınından büyük ölçüde etkilenmişlerdir. Yükseköğretim sektörümüzü büyük ölçüde geri kazandık. Çarşımız bundan olumlu yönde etkilendi. Turizm sektörümüz az da olsa canlandı. Turizm için yapılabilecek daha çok şey vardır. Emlak sektörümüzün beklentileri de oldukça somuttur ve kısa sürede gelir getirebilecektir” diyen Başbakan Sucuoğlu, “Bu üç sektörümüz ile özel olarak ilgileneceğim. Bu üç sektörümüzde kısa süre içinde sağlayacağımız başarılar, ekonomiyi döviz kurlarının yükselişine karşı korumak olanağını da verecektir. Bu anlamda da bu üç sektördeki gelişmelere büyük bir dikkat ve enerji harcamak gerektiğini anlıyorum” şeklinde konuştu. Başbakan Faiz Sucuoğlu, turizm ve emlak sektörlerinin, giriş kapılarındaki önlemlerden, seyahat kısıtlamalarından ve bu kısıtlamaların uygulanış yöntemlerinden büyük ölçüde zarar gördüğüne işaret ederek, “Yurda giriş koşulları üzerinde özel olarak çalışacağız” dedi.

“YALNIZ BAŞIMIZA HİÇBİR ŞEY BAŞARAMAYIZ”… Sucuoğlu, esnaf ve zanaatkârların rahatlatılması, ekonomik çarkların dönmesini sağlamak bakımından özel bir önem arz ettiğine de dikkat çekerek, “Hane halkının korunması, aynı zamanda çarşımızın korunması demektir. Arkadaşlarımız çok somut öneriler yapmışlardır. Bunları tek tek inceleteceğim.” İfadelerini kullandı. Geçmiş hükümetlerin, esnaf ve zanaatkârlar için yetersiz de olsa güzel uygulamalar yaptığını ifade eden Sucuoğlu, bunların devamını nasıl sağlayabileceklerine özel olarak bakacağını söyledi. “Salgının ve yükselen döviz kurlarının olumsuz etkilerini azaltmaya çalışırken, ekonomimizin ve toplumsal hayatımızın köklü bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu da görmemiz gerekiyor” diyen Başbakan Faiz Sucuoğlu, “Yalnız başımıza hiçbir şey başaramayız. Bunun bilincinde olarak birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

EKONOMİK TABLOYU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ… Gayri milli hasılanın kişi başı 10 bin 55 dolara düştüğünü, büyüme hızını. -16,2’ye düştüğünü ifade eden Sucuoğlu, işsizliğin de 10,1 olduğunu söyleyerek, turizm gelirinin 912 milyon dolardan 165 milyona düştüğünü, Yükseköğrenimde 786 milyon dolar gelirin 384 milyon dolara gerilediğini ifade eden Sucuoğlu, ihracatın 106 milyon dolar İthalatın ise 1 milyar 319 milyon dolar olduğunu kaydetti. Sucuoğlu, Yükseköğrenimde özellikle Türkiye uyruklu öğrenci sayısının son üç yılda 11 bin azaldığını, Üçüncü uyruklu öğrenci sayısının ise 11 bin arttığını söyledi. Gelen yolcunun 6 kat azalmayla 388 bine düştüğünü de söyleyen Sucuoğlu, genel rakamların sıkıntılı bir süreçte olduğunu ve doruk noktasına doğru ilerleme olduğunu gösterdiğini işaret etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu