Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
GenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Koltuğa oturan zenginleşiyor

KKTC’de politikacıların zenginleşme yöntemlerini herkes biliyor ama çok az kişi “kralın çıplak olduğunu” söylüyor.

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

GIYNIK-ÖZEL

KKTC’de politikacıların zenginleşme yöntemlerini herkes biliyor ama çok az kişi “kralın çıplak olduğunu” söylüyor

ZENGİNLİK İÇİN KESTİRME YOL
Dünyada birçok insan zengin olmanın hayallerini kuruyor. Kimisi çalışarak, kimisi akıllı yatırımlar yaparak, kimisi loto-toto veya bahis oynayarak, kimisi de piyango bileti alarak bu hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor. Daha uyanık olan ve daha kısa yolu seçen birçok kişi ise “politikaya” atılıyor. KKTC’de de politika yoluyla varlığına varlık katan, hayallerinin üzerinde zenginleşen yüzlerce kişi olduğu biliniyor. Zaten bu kişilerin çoğu da büyük bir yüzsüzlükle bunu öğüne öğüne anlatıyor, “tanrının bildiğini kuldan” saklamıyor. Saklamaya çalışanları ise kendilerinin ve ailelerinin lüks yaşamı ele veriyor. Özellikle son dönemlerde hükümet başındaki kişilerin isimleri birden çok şaibe ile anılıyor.

YALAN, DOLAN, TALAN
KKTC’de politikacıların zenginleşme yöntemlerini herkes biliyor ama çok az kişi “kralın çıplak olduğunu” söylüyor. Birçoğu da “Belki bize de düşer” diyerek olana bitene göz yumuyor. Hatta birçok siyasi partiden arka sıralardan aday olanlar seçimi kazanmayacağını bile bile aday oluyor. Çünkü partinin iktidara geldiği anda “bu kaybeden adaylar ve yakınları” sırayla “müdürlük, müsteşarlık” koltuklarına kurulup, “sınıf” atlıyor. Bu uygulama o kadar çok abartıldı ki hükümet partileri iktidar dönemlerinde onlarca atama yapıp, onlarca görev alma yaparak, “sırası” geleni koltuğa yerleştiriliyor. Siyaset bilimciler bu anlayışın ülkenin çıkarlarıyla ilgisi bulunmadığını, küçük grupların çıkarlarını temsil ettiğini vurguluyor.

“YANDAŞI ZENGİN ET”
Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sürecinde 19 farklı politikacı başbakanlık yaparken, bunların arasında koltuğa oturduktan sonra zenginleşmeyenlerin sayısı iki elin parmaklarını bulmuyor. Yaptığımız hesaplamaya göre, bu süreçte bakanlık koltuğuna oturanların sayısı 200 kişi civarında, bunların (ve ailelerinin) çok azının mal varlığı ile banka hesabı şişmedi. Onlarcası zenginliğine zenginlik kattı, onlarcası kıt kanaat geçinirken, zengin hayatına kavuştu. Ülkemizdeki politikacılar temsil ettikleri çıkar çevrelerine de bol keseden dağıttı. “Yandaşı zengin et” politikası Kıbrıs’a da taşınırken, özellikle son 20 yılda ülkede ayrıcalıklı sınıfların doğmasına neden olundu.

 

 

 

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu