ManşetSpor

Koltuk belası

Geçmiş dönemlerdeki büyüklerimiz sigara paketi üzerinden hiç mi maç kadrosu almadılar, hiç mi kucakta gezmediler, hiç mi meslek arkadaşlarıyla ilgili abuk ve de sabuk dedikodu yapmadılar

Evrenin en önemli futbol direktörlerinden biri olan efsane Sir. Alex Ferguson (Fergie), United yıllarında ilk 6 yıl boyunca ha’bire sallanan beyaz mendilli bir’protesto yemişti.

Başarı gelmeyince elin oğlu beyaz mendil sallar ya, e kupa olmayınca neydi olacağı! Kendisinden sonra göreve getirttiği selefi Bay Hayal Kırıklığı David Moyes’e de daha ilk haftadan çakmışlardı beyaz mendili.

Neyse, 26 yıllık teknik patron Fergie; “Manchester United’da göreve başladığım ilk günleri hiç unutmadım. Başkan Martin Edwards kulübe yol gösteren ilkeyi açıklamıştı: United’taki en önemli kişi menajerdir. Her şey menajere göre ayarlanır. Benim dönemimde yönetim kurulu, bir futbol kulübünün nasıl yönetilmesi gerektiği noktasında menajerin yetkilerini bir kez bile aşmadı” demişti bir’açıklamasında.

Diğer bir’Arsenal eski efsanesi Arsene Wenger de; “Gelecekte menajerin kontrolü tamamen kaybetme gibi bir durumun söz konusu olacağını düşünmüyorum çünkü bir menajerin kalitesini kontrol kabiliyeti belirler. Menajerin Arsenal’de güçlü bir rehber olduğuna inanıyorum. Aksinde bir kulübün önemli kişisi menajeri değilse, işler kötü gitti gittiğinde neden ilk o gönderiliyor? Üstelik de timsah gözyaşlarıyla!” diye menajerin önemi konusunda bir açıklama çakmıştı.

E ülkemizde durum ne? Bildik Türkiye veya Asya Modeli; Başkanlar teknik direktör olmuş, teknik direktörler de yardımcı antrenör olmuş. Parayı veren düdüğü çalsın ama birçok düdük çalıcı bu’işi beceremiyor mâlum. Neymiş? Teknik direktörü futboldan anlamazmış! Üstelik de bu söylemler teknik heyetin huzurunda yapılıyor. E hâl böyle olunca da futbolcular ve diğer personel de ilgili teknik adama Yalova Kaymakamı vaziyetleri buyuruyorlar. E teknik direktörlerde hiç mi hata yok? Hiç mi günah yok? Geçmiş dönemlerdeki büyüklerimiz sigara paketi üzerinden hiç mi maç kadrosu almadılar, hiç mi kucakta gezmediler, hiç mi meslek arkadaşlarıyla ilgili abuk ve de sabuk dedikodu yapmadılar. Yazıklar olsun ki birçoğu bunlardan en az birini yaptı.

Başkanlar ve de yönetimler için galibiyet önemli mi? E dibine kadar. Diğer bir’millî menajer Roy Hodgson; “Kazanan bir futbol takımı yaratmak zorundayız. Sizi bu takımı oluşturup oynatma üzerine görevlendirilen uzmansınız. Bu durum futboldaki kadar hiçbir yerde önemli olamaz. İllâ ki kazanmak zorundasınız. Bir futbol kulübünde her hafta sahaya çıkıp kazanmaktan veya kaybetmekten daha önemlisi ne var!” diye yapıştırmıştı gazetecilere. Sonuç mu? Koltuktaki adam mı, yoksa koltuk belası mı mühim olan? Kuvvetle ihtimâl koltuk…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu