KıbrısManşetSiyaset

Komitede de gerginlik hat safhada!

Belediyeler Reformu'nun görüşüldüğü komite hükümetin muhalefetin sorduğu hiçbir soruya cevap verilmediğini ve Yasa Tasarısı'nın 'oldu bitti'ye getirilmeye çalışıldığını ifade eden muhalefet vekilleri ve belediye başkanları bu duruma isyan etti

Belediyeler Reformu’nun görüşüldüğü komite hükümetin muhalefetin sorduğu hiçbir soruya cevap verilmediğini ve Yasa Tasarısı’nın ‘oldu bitti’ye getirilmeye çalışıldığını ifade eden muhalefet vekilleri ve belediye başkanları bu duruma isyan etti.

Saatlerdir süren toplantıda sonuç alınamazken komite başkanı Özdemir Berova verilen aranın ardından görüşmeleri kapattığını açıklaması üzerinde sinirler iyice gerildi.

Kim ne dedi?

CTP Milletvekili Asım Akansoy:

“Sabah 9.00’dan beri Meclisteyiz. Belediyelerin birleştirilmesi ile ilgili yaptığımız konuşmalara, sorduğumuz sorulara yanıt veremeyen UBP, demokrasiyi ayaklar altına almak için elinden geleni yapıyor.

Bugün, Mecliste demokrasi katledilmektedir. Diyalog karşıtı bir tavırla, ben yaparım olur denmektedir.
Yaratılan kaosa karşı bölge halklarının hak ve çıkarlarını en iyi şekilde savunmak için mücadele veriyoruz.
Uzun bir süredir Belediyelerine haklı olarak sahip çıkmaya çalışan Belediye çalışanları ile beraberiz. Amacımız, toplumun geleceğidir.
Küçük pazarlıklarla değil, onurlu bir duruşla görüşlerimizi ortaya koyuyoruz, koyacağız.
Toplantı devam ediyor, kavga da edecek.
Saldırı toplumun geleceğinedir, demokrasiyedir, kavga kaçınılmazdır. Devam edecek.

Hem Mecliste hem sokakta.”

HP Genel Başkanı Kudret Özersay:

“Meclis’te bu saatte hükümet temsilcileri usul kurallarını hiçe sayarak DAYATMA ile yasa geçirmeye çalışıyor, Muhalefetin ve dışarıda Meclis önünde eylem yapan vatandaşların sesini değil duymak zerre önemsemiyor. Siyaset ahlakı ve demokratik teamüller yerle bir ediliyor. Muhalefet vekilleri olarak biz sabaha kadar da sürse burada olacağız!”

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli: 

“6 saattir süren komitede hukümet sorduğumuz hiçbir soruya cevap veremedi. Muhalefetin, belediye çalışanlarının, belde halklarının, belediye başkanlarının tüm uyarılarına kulaklarını tıkadılar. Halk düşmanlarının korkunç sessizliğine bürünerek tehlikeli bir yola girdiler. Ülkeye bu kötülüğü neden yaptıklarını söylemeye bile cesaretleri yok. Kibirle örtmeye çalıştıkları korkunç bir korkaklık içindedirler. Korkaklar ülke yönetemez. Halk düşmanları ülke yönetemez.”

HP Milletvekili Jale Refik Rogers: 

“Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Yasa tasarısı ile ilgili komite görüşmesinin beş buçuk saat geç başlaması yetmezmiş gibi muhalefetin altı saattir hiçbir sorusuna dişe dokunur, tatmin edici bir yanıt gelmedi. Bu reformla hedeflenen nedir? Birleşmelerin kriteri nedir? Birleşmeler hizmet kalitesini veya verimliliği nasıl artıracak? Ne yapılacak da belediye sayısının azaltılması ile “reform” yapılmış olacak? Soru çok ama cevap yok!

Hükümet reformu oldu bittiye getirmeye çalışıp ülkeyi kaosa sürüklerken, her şey yolundaymış gibi bir yandan da görevden almaya ve yeni atamalar yapmaya son sürat devam ediyor. Köy yanar deli taranır misali!”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı:

“Davetli bile değildik bugünkü Meclis toplantısına ama sabahtan beri burdayız.

Toplumun her bir bireyinin tüm hayatını etkileyebilecek Belediyeler konusundaki bu toplantı için sabah 10:00’da başlanacak denmişti.
6 saat eşek yerine konularak bekletildi herkes ve sonra da “lütfen” toplantı açıldı.
Hala burdayız.
Bu reform denilen esasında içi boş kağıt parçasını çalışın da öyle getirin diyoruz.
Hiç bir soruya cevap verilmedi, hiç bir tutarlı ya da tutarsız bir gerekçe sunulmadı.
Kim ne söylerse söylesin duvar gibi bir İfade ile “sonraki” dendi.
Bilimseli geçtim ortaya orta düzey bir fikir dahi yasayı getirenler sunamadı.
Ülkeyi düşünen yok bugünü düşünen yok yarını düşünen yok.
Çıkın Türkiye’ye söz verdik deyin daha çok saygı duyacağım. Bunu yapıyoruz çünkü su ve kanalizasyonu daha rahat özelleştireceğiz deyin en azından bir amaçları var diyeceğim.
Bu ülkenin bugünleri görmesi bile mucize.
Burdayız ve devam edeceğiz.

Geleceğimizle kumar oynamanıza izin vermeyeceğiz.”

CTP Milletvekili Doğuş Derya:

“Hiç bir kriter yok! 6 saattir sorduğumuz sorulara Bakan ve hükümet vekilleri tek bir cevap veremedi. Zaten komitede oturdukları yok! Merkezi Mevzuat Dairesi’den görüş alınmadı, Personel Dairesi’nden görüş alınmadı, Belediye Başkanlarının görüşü alınmadı, Maliye sorduğumuz sorulara cevap veremedi. Şehir Plancıları Odası’nı komiteye davet edin önerimize “Hayır” diyorlar. Ülkesel Fiziki Plan’a bakılmadı. Ülkeyi zorla kaosa sürüklemeye and içtiler! İtirazlarımıza rağmen bu gece yasayı komiteden geçirmeye çalışıyorlar. Bu yapılan halk düşmanlığıdır! Direneceğiz! Yeter be!”

CTP Milletvekili Erkut Şahali: 

“Reform” dediği yasayı tek bir kere bile okumamış bir bakan, ne dinleyen ne de konuşan bir komite başkanı ve üyeleriyle bu memlekette belediyeler resmen katlediliyor!
Meclis mesaisindeyiz.
İzin vermeyeceğiz.
ARTIK YETER!!!
Uyanın, #BELEDİYEMEDOKUNMA diye haykırın.

Şimdi, hemen, geç kalmadan…”

HP Milletvekili Ayşegül Baybars:

“12 saattir Meclis’te sözde Yerel Yönetimler Reformu’na ilişkin yasa tasarısının makul seviyede tartışılması için çalışıyoruz. Paydaşların toplantıya katılımını, Ülkesel Fizik Planı çerçevesinde yapılan yerleşim stratejilerinin dinlenmesi için ŞPO’nun dinlenmesini talep ediyoruz. Herhangi bir veriye dayanmayan, kriter belirlenmeden, halka rağmen, siyasi ve seçime yönelik saiklerle belediyelerin sayısı üzerinden yapılan pazarlıklara itiraz edip ( belediyelerin özerkliği, kurumsal kapasitesi, yetki ve sorumluluklarının ortaya konulması, gelir kaynaklarının değerlendirilmesi , mali ve idari yapısı gibi konularda ) yasaya katkı koyma taleplerimizi komite başkanı dinlemiyor, “biz yaptık oldu” anlayışı ile memleketi kaosa sürüklemekten çekinmiyor.

Bu saatlerde Meclis’te hukuk adına, demokrasi adına, yasama faaliyetleri adına “ bu kadarı da olmaz” dediğimiz ne varsa oluyor. Pes doğrusu !!”

Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan:

“Ne demek bu ülkenin polisini bu ülkenin halkı ile karşı karşıya getirmek. Bu yanlış uygulamadan derhal vaz geçin. Bu iş kötüye gidecek…..Ortak akılla bu iş çözülür. Bu gün muhalefetin her vekili ne yapmanız gerektiğini size söyledi. Hatadan dönmek erdemdir. İnşallah halk ile polis ve asker bir birine girmez….”

CTP Milletvekili Ürün Solyalı:

“Hükümet üyeleri despotik bir tavırla Belediyelerin Birleştirilmesi Yasasının genel görüşmesini kapatmak peşinde.
Komite başkanı tüm tartışmalara rağmen kapandı kararını ilan etti. Bunu kabul etmeyiz.

Parmak hesabı demokratik hakları budama peşinde.”

CTP Milletvekili Ongun Talat:

“Hükümeti temsil etme iddiasıyla komitede hazır bulunan İçişleri bakanı tek bir sorumuza dahi cevap veremiyor, belli ki yasanın hiçbir maddesine hakim değil. Saatlerdir toplantıda muhalefet milletvekilleri olarak yaptığımız önerileri büyük bir kayıtsızlıkla, tek bir not bile almadan geçiştirmeye çalışıyorlar.
Tüm bunlara rağmen komite başkanı parmak hesabıyla genel görüşmeyi kapattığını ilan edebiliyor. Bu dayatmaya karşı direnmeye devam edeceğiz..”

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci:

“6 saat süren komite toplantısında, maalesef sorulara cevap alınamadı, birçok dairenin görüşü alınmadan içi boş yasayı zorla geçirmeye çalışıyorlar, yazıklar olsun memleketi yerle bir ettiniz, baskıcı bir zihniyetle, talimatlarla ülke yöneteceksiniz yağma yok, biz buradayız, işçiler de sokakta.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu