ManşetSağlıkToplum

Konsantrasyon  Bozukluğu

Konsantrasyon kaybını anlamadan önce “Odaklanma nedir?” sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Odaklanma, kişilerin bir işlemi tamamlayana kadar çabalarını ve dikkatlerini sürdürme becerisi olarak tanımlanabilir. Bu beceriden yoksun olunması durumunda işler sıklıkla ertelenir ve tamamlama süreci oldukça sıkıntılı bir hal alır

Konsantrasyon kaybını anlamadan önce “Odaklanma nedir?” sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Odaklanma, kişilerin bir işlemi tamamlayana kadar çabalarını ve dikkatlerini sürdürme becerisi olarak tanımlanabilir. Bu beceriden yoksun olunması durumunda işler sıklıkla ertelenir ve tamamlama süreci oldukça sıkıntılı bir hal alır.

Hedeflenen sonuçlara ulaşma noktasında enerjinin verimli bir şekilde harcanmasını da sağlayan odaklanma becerisi, dikkat dağıtıcı unsurların üstesinden gelmeye yardımcı olur.  Son yıllarda daha sık karşılaşılan odaklanma problemi, kişisel ve çevresel faktörler sonucu ortaya çıkabilir. Sorunun kaynağı mevcut fakat henüz farkına varılmamış bir neden de olabilir. Stres, depresyon veya gerginlik gibi psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde odak bozukluğu görülebilir. Aynı zamanda dengesiz beslenme, verimsiz uyku, kronik rahatsızlıklar ve az su tüketimi de bu bozukluğun nedenleri arasında yer alır. Sigara kullanımı, kirli hava, çevrede meydana gelen olumsuzluklar odaklanma sorununa yol açan çevresel faktörlerden bazılarıdır.

Bu durum konsantrasyon bozukluğuna dönmektedir. Zihnin, uyaranlara karşı sürekli olarak tepki vermesi ve o ana odaklanamamasına konsantrasyon bozukluğu adı verilir. Ancak günlük veriminizi etkileyen konsantrasyon bozukluğunu hızlı bir şekilde tespit edebilir, uzmanlar eşliğinde basit tedavi yöntemleriyle üstesinden gelebilirsiniz. Konsantrasyon bozukluğu çocuk, genç, yaşlı gibi hemen hemen her yaş grubu bireylerde ortaya çıkabilir. Konsantrasyon bozukluğu olan kişilerde şu belirtiler görülür:

Yönergelere uymama ve işlerini bitirememe, sorumluluğunu yerine getirirken sürekli başka şeyler düşünme, uzun molalar, başkalarının sözünü kesme ya da yaptıklarının arasına girme, yaptığı işten çabuk sıkılma, okuduğunu anlamada güçlük çekme, düşünceleri toparlayamama, unutkanlık, devamlı olarak kendini güvensiz ve huzursuz hissetme, sosyal durumlarda detaylara ve aktivitelere dikkat etmeme gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Konsantrasyon bozukluğunun birçok tedavi yöntemi vardır. Genelde ileri düzey dikkat problemi yaşayanlar için tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Bu ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamalı ya da tedavi olduğunuzu düşünerek bırakmamalısınız. Bozukluk fiziksel sebeplerden kaynaklanıyorsa uzmanlar ilk olarak bu problemin sebebini bulmaya çalışır. Fiziksel sebep bulunduktan sonra bu durumu iyileştirmek için gerekli tedaviler uygulanabilir. Bozukluğu gidermek için bir diğer yöntem ise terapidir. Uzmanlar, bilişsel-davranışçı terapiler ile odaklanma problemini kişide farkındalıklar ve görev listeleri ile alışkanlıklar yaratarak problemi gidermeyi deneyebilir. Konsantrasyon bozukluğu, zamanımızın çoğunu ekran başında geçirdiğimiz günümüzde birçok kişinin yaşadığı ancak fark edilmesi durumunda uzmanların kolaylıkla tedavi edebildiği bir durumdur. Profesyonel ve gündelik hayatınızdaki verimli günlerinize tekrar kavuşmak için bir uzmana başvurabilirsiniz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu