KıbrısManşetToplum

Konservasyon çalışmaları tamamlanan Maroni Köyü Camisi için etkinlik yapıldı

“Kıbrıs'ta büyük önem taşıyan kültürel miras anıtlarının desteklenmesi” kapsamında, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından finanse edilen proje ile Maroni Köyü Camisi’nin konservasyon (koruma) çalışmalarının tamamlanması dolayısıyla etkinlik düzenlendi

“Kıbrıs’ta büyük önem taşıyan kültürel miras anıtlarının desteklenmesi” kapsamında, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından finanse edilen proje ile Maroni Köyü Camisi’nin konservasyon (koruma) çalışmalarının tamamlanması dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

UNDP’den yapılan açıklamaya göre, etkinlikte, Avrupa Komisyonu, UNDP ve Kültürel Miras Teknik Komitesi’nden temsilcilerin yanında, diplomatik topluluk üyeleri de hazır bulundu.

UNDP Kıbrıs Direktörü Jakhongir Khaydarov, burada yaptığı konuşmada, birlikte çalışarak, tüm Kıbrıslıların yararına olacak şekilde adanın çeşitliliğini korumaya devam edebileceklerini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Genel Müdürlüğü Direktörü Judit Rozsa ise, bu anıtların ardındaki tarihi anlamanın, her geldiğine kendine ilham veren Kıbrıs’ın çok kültürlü tarihini anlamak için bir araç olduğunu kaydetti. Rozsa, “Kıbrıs’ın kültürel mirasını korumak bir lüks değildir. Barış içinde bir arada yaşama ve adanın yeniden birleşmesi umudunu besleyen bir önceliktir” dedi.

Cami hakkında

Maroni köyündeki cami, köyün batı çevresinde yer alıyor. Yazılı kaynaklara göre, köy camisi köy sakinlerinin 1892 yılına dayanan bir girişimi sonucu yapıldı. 2004 yılında caminin çatısının restore edilmesi için çalışmalar başlatıldı ve 2005-2012 yılları arasında onarımlar yapıldı. Maroni Köyü Camisi’nin konservasyon çalışmaları Temmuz 2022’de başladı ve Nisan 2023’te tamamlandı.

UNDP’den yapılan açıklamada, 2012 yılından bu yana, ada genelinde 123’ün üzerinde kültürel miras alanının, toplamda 24 milyon 915 bin euro’luk finansman sağlanarak Avrupa Birliği’nin desteğiyle, UNDP ve Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından korunduğu, yapısal olarak desteklendiği, fiziksel olarak korunduğu veya restore edildiği kaydedildi.

Açıklamada, ada çapında kültürel mirasın korunması amacıyla Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin önceliklerinin uygulaması amacıyla 35.6 milyon euro bağış alındığı belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu