EkonomiGenelManşetTürkiye

Konut fiyatları artış rekoru kırdı

Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimini ölçen konut fiyat endeksi, tarihin en yükseğine çıktı

Endeks, yıllık %33,4 artarken, yeni konutlarda artış %40’ı geçti. İzmir, İstanbul’un önüne geçti

AYLIK BAZDA ARTIŞ YÜZDE 3,9 OLDU… Türkiye’de konut fiyatlarında geçtiğimiz Ağustos’ta yeni rekor artış kaydetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) konut fiyat endeksi Ağustos ayında yıllık yüzde 33,4 artışla endeks tarihinin en hızlı artışını kaydetti. TCMB verilerine göre Ağustos’ta yeni konutların fiyatları bir önceki yıla kıyasla yüzde 40,2 oranında; yeni olmayan konutların fiyatları ise yüzde 32 oranda arttı. Açıklanan veriler aylık bazda ortalama artış oranının ise yüzde 3,9 düzeyinde gerçekleştiğini gösteriyor.
Türkiye genelinde konutlarda enflasyondan arındırılmış fiyat artışı ise yüzde 11,9 oranında oldu.

İZMİR 3 BÜYÜK ŞEHİR ARASINDA YİNE LİDER… TCMB’nin konut fiyat endeksinde 3 büyük şehre ilişkin veriler incelendiğinde Ağustos ayında yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu şehrin yine İzmir olduğu görüldü. Buna göre İzmir’de konut fiyatları Ağustos’ta bir önceki yıla göre yüzde 33,6 arttı. İzmir’i yüzde 30,7 fiyat artışıyla İstanbul, yüzde 28,5 ile Ankara izledi. Ancak, TCMB verilerine göre yıllık bazda konut fiyatlarındaki en çok artış %53,7 ile Aydın, Denizli, Muğla bölgelerinde görülürken, %44,3 ile Diyarbakır, Şanlıurfa bölgeleri ikinci sırada yer aldı, %23 oranıyla en az fiyat artışı ise Tunceli, Elazığ, Bingöl bölgelerinde saptandı.

METREKARE BAŞINA FİYATTA İSTANBUL ÖNDE… Verilere göre konutların metrekare fiyatı hesaplamasında, İstanbul’un Ağustos ayında da liderliğini sürdürdüğü görüldü. TCMB verilerine göre İstanbul’da metrekare başına fiyat 7 bin 265 TL olurken, İzmir’de bu rakam 5 bin 973 TL, Ankara’da ise 3 bin 508 TL olarak kaydedildi. Ağustos’ta ülke genelinde konut fiyatlarında birim fiyat ise 4 bin 851 TL düzeyinde belirlendi. Geçen hafta açıklanan TÜİK raporunda Ağustos ayında ülke genelinde 141 bin 400 adet konut satıldığı bildirilmişti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu