EkonomiGenelManşetTürkiye

Konut fiyatları düşüş eğiliminde

Türkiye’de konut satışlarının ilk iki ayda düşmesi, gözlerin konut fiyatlarına çevrilmesine neden oldu

Türkiye’de konut satışlarının ilk iki ayda düşmesi, gözlerin konut fiyatlarına çevrilmesine neden oldu

YABANCI ALICI AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de konut satışları 2023’ün ilk iki ayını kapsayan Ocak-Şubat döneminde önceki yılın aynı dönemine göre %4.4 azalma yaşadığını açıklarken, konut fiyatlarında da aşağıya doğru yöneliş olduğu dikkati çekti. Yılın ilk iki ayında 177 bin 739 adet konut satışı yapıldı. TÜİK’in açıkladığı konut istatistikleri verisine göre, konut satışları Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre %18 oranında azaldı. Veriler ayrıca, konut kredisi (mortgage) kullanılarak alınan ipotekli konut satışlarının Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12.7 oranında, yabancılara yapılan konut satışlarının da %27 oranında azaldığını gösteriyor.

FİYATLAR DAHA DA DÜŞER

TÜİK verilerine göre Türkiye genelindeki konut satışları son iki yılın en düşük seviyesine inerken iktisatçı Mahfi Eğilmez konut fiyatlarının da çok kısa süre içinde daha da düşeceğine dair bir yazı kaleme aldı. Mahfi Eğilmez “Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?” başlıklı yazısında “Konut fiyatlarında yaşanan çılgın artışın son dönemde yavaşlamasının birkaç nedeni var. Bunlardan ilki enflasyonun baz etkisiyle de olsa hız kesmiş olması. İkinci ve asıl önemli neden satışların düşmüş olması. Konut talebi, son birkaç ayda eski canlılığını yitirdi” dedi.

MEVDUATA ARTAN İLGİ DE ETKİLEDİ

Faizin enflasyonun 30 puan altında kaldığı dönemde insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırım yaptığına işaret eden Eğilmez yazısına şöyle devam etti: “Bu tercih, konuta talebi ve dolayısıyla konut fiyatlarını artırıyor. Son dönemde mevduat faizlerinde yavaş yavaş artış başladı. Bu gelişme, konuta talebi azalttı ve fiyatlar da eskisi kadar artmaz oldu. Mart sonu itibarıyla kur korumalı mevduatta faiz tavanı kaldırılınca mevduat faizlerinde ve tahvil faizlerinde de yükselme biraz daha hızlandı. Önümüzdeki aylarda faizlerin enflasyona yaklaşmaya devam ettiği her adımda hem konut satışlarındaki düşüşü hem de fiyat artışlarındaki gerilemeyi çok daha açık biçimde göreceğiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu