DünyaEkonomiGenelManşet

Konut fiyatları en az yüzde 10 düşecek

İngiltere’de ekonomistler, ev fiyatlarının 2023’te ciddi oranda gerilemesini bekliyor.

Yükselen faiz oranları ve derinleşen durgunluk, salgınla gelişen piyasayı baskı altına aldı.

Uzmanlar ekonominin görünümünün “kasvetli” olduğunu söylüyor.

KESKİN BİR DÜŞÜŞ OLMAYACAK AMA

Yükselen faiz oranları ve derinleşen durgunluk, salgınla gelişen bir piyasayı baskı altına alırken İngiltere’de konut fiyatları gelecek yıl %10’a kadar düşebilir. Ekonomistler ve emlak piyasası tahmincileri arasında yapılan bir anketin sonucu bu, hepsi de on yıl içinde ilk yıllık düşüşleri bekliyor. Hiçbiri, 2008’deki mali krizle gelen %16’lık düşüş kadar keskin bir gerileme beklemiyor.

GÖRÜNÜM KASVETLİ

BNP Paribas Markets 360 Avrupa Baş Ekonomisti Paul Hollingsworth, ekonomideki görünümün tek kelimeyle kasvetli olduğunu söyledi. Hollingsworth, “Son çeyreklerde borçlanma maliyeti önemli ölçüde arttı, güven dibe vurdu ve tüketicilerin reel gelirleri bozuluyor. Bunların hepsini bir araya getirin ve muhtemelen daha fazla fiyat düşüşü için hazırlıklı olan” dedi.

FİYATLAR 4 AYDA 3 KEZ DÜŞTÜ

Halifax tarafından derlenen verilere göre İngiltere’de konut fiyatları artan faiz oranlarının ve karamsar ekonomik görünümün etkisiyle son 4 ayda üçüncü kez düştü. Ekim ayında konut fiyatları neredeyse son 2 yılın en keskin düşüşünü yaşadı. Fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,4 geriledi. Konut fiyatlarında yıllık baz da artış da Eylül ayındaki yüzde 9,8’den yüzde 8,3’e geriledi.

ARTAN YAŞAM MALİYETLERİ

Halifax Mortgages yöneticisi Kim Kinnaird yaptığı değerlendirmede, “Artan yaşam maliyetlerinin mortgage temin edebilme şartlarında sıkılaşma ile bir araya gelmesinin konut piyasası üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi bekleniyor” dedi. Geçtiğimiz hafta Nationwide Society tarafından açıklanan veriler de Ekim ayında fiyatların yüzde 0,9 gerilediğini göstermişti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu