EkonomiManşetToplumTürkiye

Konut fiyatları Eylül’de yüzde 4.3 arttı

TC Merkez Bankası, Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın Eylül ayında da durmadığına dikkat çekti

TC Merkez Bankası, Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın Eylül ayında da durmadığına dikkat çekti.

 REEL ARTIŞ %18
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın Eylül ayında da sürdüğünü açıkladı. TCMB tarafından hazırlanan ve Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki aya göre %4.3 oranında artarak 1,088.1 seviyesinde gerçekleşti. Bu değişim, konut fiyatlarının aylık artışına işaret ederken yıllık nominal artış ile reel artış oranları da belli oldu. Verilere göre, fiyatlar geçtiğimiz yılın aynı ayına göre nominal olarak %89.2 oranında, reel olarak ise %17.8 oranında yükseldi.

İSTANBUL’DA M2’Sİ 44 BİN TL
Konut Fiyat Endeksi verilerine göre İstanbul’da bir evin metrekaresi 43 bin 669 liraya yükselirken, fiyat rekoru da yenilendi. Ankara’da ortalama metrekare fiyatı 22 bin 202 TL, İzmir’de de 33 bin 054 TL düzeyinde hesaplandı. Eylül ayında İstanbul’da fiyatlar %4.1; Ankara’da %5.5; İzmir’de de %2.9 oranlarında arttı. Konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul’da %77.6; Ankara’da %102.7 ve İzmir’de de %85.2 oranlarında yükseldi.

KARADENİZ VE DOĞU ANADOLU UÇTU
TC Merkez’in verilerine göre Konut Fiyat Endeksi’nde yıllık bazda en yüksek artışın görüldüğü kentlerin başında %131.1 ile Batı Karadeniz’den Çankırı, Kastamonu ve Sinop geldi. Bu kentleri Doğu Anadolu’dan %127.2 ile Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır izlerken, Batı Karadeniz’den %125.6 artış ile Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon peşlerinden geldi. Depremi yaşayan iller olan Adıyaman, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye kentleri endekse dâhil edilmedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu