EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Konut fiyatlarının ateşi düşmüyor!

TC Merkez Bankası Kasım 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıkladı

TC Merkez Bankası Kasım 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıkladı.

REEL ARTIŞ %12.4
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın Kasım ayında da sürdüğünü açıkladı. TCMB tarafından hazırlanan ve Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki aya göre %1.9 oranında artarak 1,150.4 seviyesinde gerçekleşti. Bu değişim, konut fiyatlarının aylık artışına işaret ederken yıllık nominal artış ile reel artış oranları da belli oldu. Verilere göre, fiyatlar geçtiğimiz yılın aynı ayına göre nominal olarak %82.8 oranında, reel olarak ise %12.4 oranında yükseldi.

İSTANBUL’UN M2’Sİ 44 BİN 500 TL
Konut Fiyat Endeksi verilerine göre İstanbul’da bir evin metrekaresi 44 bin 532 liraya yükselirken, fiyat rekoru da yenilendi. Ankara’da ortalama metrekare fiyatı 23 bin 291 TL, İzmir’de de 35 bin 465 TL düzeyinde hesaplandı. Kasım ayında İstanbul’da fiyatlar %0.8; Ankara’da %1.8; İzmir’de de %2.8 oranlarında arttı. Konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul’da %69.2; Ankara’da %96.3 ve İzmir’de de %76.9 oranlarında yükseldi.

DOĞU ANADOLU YÜKSELİYOR
TC Merkez’in verilerine göre Konut Fiyat Endeksi’nde yıllık bazda en yüksek artışın görüldüğü kentlerin başında %130.7 ile Doğu Anadolu’dan Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır geldi. Bu kentleri %128.5 ile Batı Karadeniz’den Çankırı, Kastamonu ve Sinop izlerken, Batı Karadeniz’den %127.0 artış ile Zonguldak, Bartın ve Karabük peşlerinden geldi. Depremi yaşayan iller olan Adıyaman, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye kentleri endekse dahil edilmedi.


Diğer Haberler

Başa dön tuşu