EkonomiGenelManşetTürkiye

Konut kiralarında yüksek ateş düştü

Türkiye’de Eylül 2021’den itibaren hızla artan ve ardı ardına zirveleri gören konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı

Türkiye’de Eylül 2021’den itibaren hızla artan ve ardı ardına zirveleri gören konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı

Emlak çevreleri, “fahiş fiyatlara” ulaşan kiraların, “adil piyasa değerine” geri dönebileceği konusunda iyimser

KİRALAR 1 YILDA %153 ARTTI

Türkiye’de Eylül 2021’den itibaren hızlı yükselişe geçen ve ardı ardına zirveleri gören konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı. Bu gelişme özellikle İstanbul ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde kiralık ve satılık fiyatlarında düşüşleri beraberinde getirdi. Ülke genelinde son bir yılda %153, son 4 yılda %250 artış gösteren kiralar nedeniyle adliyeler kira ve tahliye davaları ile dolarken beklenen düşüş kendini göstermeye başladı. Kiralar Nisan’da Türkiye genelinde %18,2’lik aylık değişimle zirve yapmıştı.

DÜŞÜŞ BELİRGİN HALE GELDİ

İstanbul’un bazı ilçeleri ile Anadolu’da 7 kentte kiralar %4 ile %13 arasında düştü. Ağustos ayında düşüş yaşayan kentlerden biri de Antalya oldu. Antalya’da kiralarda %7, Burdur’da %4, Çorum’da %8, İzmir’de %4, Mardin’de %8, Sinop’ta %13, Yalova’da %7 düştü. Emlakjet verilerine göre İstanbul genelinde Haziran’da %6, Temmuz’da %8 artış gözlemlenirken, Beşiktaş ilçesinde ortalama kiralarda %10 azalma görüldü. Bahçelievler, Ataşehir, Çekmeköy’de son bir ayda kira fiyatlarında düşüşün yaşandığı diğer ilçeler oldu. Bu ilçelerde düşüşün, hem yüksek ortalama fiyatlardan dolayı doygunluğun oluşması hem de talebin bölgeler arasında kayması ve bazı bölgelerde azalması sonucu yaşandığı ifade ediliyor.

SORUNLU KİRACI HABERLERİ ETKİLİ

Kiraların ödenmemesine ilişkin haberlerin son dönemde sıkça duyulmasının ev sahiplerini etkilediğini dile getiren emlak çevreleri, bu durumun kira piyasasında ev sahiplerini “daha makul bir ücret belirleyeyim, kiramı düzenli alayım” gibi bir davranışa ittiğini vurguluyor. Ev sahiplerinin bu tutumu kiralarda kısmi bir rahatlama sağlayabileceği ancak yine de çok ciddi düşüşler beklenmemesi gerektiğini anlatan emlakçılar, yine de büyükşehirlerin belli bölgelerinde “fahiş fiyatlara” ulaşan kiraların, “adil piyasa değerine” geri dönebileceği konusunda iyimser olduklarını belirtiyor.

OKULLAR AÇILINCA ARTACAK ENDİŞESİ

Kiracıların ödeme düzenlerinin 2022’nin üç veya dördüncü ayından itibaren bozulduğunu ifade eden emlak çevreleri, düşüşlerde bu faktörün de etkili olduğu fikrinde. Özellikle son dönemde sert fiyat geçişlerinin gözlemlendiği Antalya’da yükselişin durduğu ve aşağı yönlü hareketin başladığı belirtilirken, kiralık fiyatlarının %7 oranında düştüğü saptandı. Türkiye genelinde fiyatlara baktıklarında en yüksek düşüş ise %13 ile Sinop’ta gerçekleşti. Ancak, önümüzdeki Eylül ayında, okulların açılmasıyla beraber taşınma hareketliliğin artması ve arzın sınırlı olduğu il ve ilçelerde fiyatlarda tekrar sert bir tırmanışın meydana gelebileceği vurgulanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu