EkonomiGenelManşetTürkiye

Konut kredisi faizi 40 ayın zirvesinde

TC Merkez Bankası faiz indiriyor ama konut kredilerinin faizi artıyor

TC Merkez Bankası faiz indiriyor ama konut kredilerinin faizi artıyor

TEMMUZ 2019’DAN BERİ EN YÜKSEĞİ

Türkiye’de ticari kredi faizleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TC Merkez Bankası makro-ihtiyati önlemleriyle gerilerken konut kredisi faizi 40 ayın zirvesine çıktı. TC Merkez Bankası verilerine göre 4 Kasım haftasında ihtiyaç kredi faizi önceki haftaya göre değişmedi ancak, ticari kredi faizi 180 baz puan gerileyerek %16.16’ya inerken konut kredisi faizi %21.56’ya yükseldi. En son bu seviye Temmuz 2019’da görülmüştü. Ticari kredi faizleri ise 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. BDDK’nın vadeleri kısaltan uygulamasına rağmen ihtiyaç kredi faizi ise halen %30.88 düzeyinde.

POLİTİKA FAİZİ İNİYOR, KONUT FAİZİ ARTIYOR

Yapılan hesaplamalara göre TC Merkez Bankası’nın politika faizinde bu yılın ilk indirimini yaptığı 19 Ağustos haftasında %18.41 olan yıllık konut kredisi faizi 4 Kasım haftası itibariyle %21.56’ya çıktı. Yani politika faizi indirim döngüsü boyunca konut kredisi faizi 3.15 puan yükselmiş oldu. TCMB Para Politikası Kurulu son toplantısında politika faizini %10.5’e kadar indirmişti. Buna rağmen konut kredilerindeki artış yaşanması, dikkat çekici bir olumsuz gelişme şeklinde değerlendiriliyor.

ÖZEL BANKALARDA DAHA YÜKSEK

Konut kredi faizleri özel bankalarda oran daha yüksek. Bankacılık sektörü kaynakları konut kredilerinin uzun vade yapısının makro ihtiyati önlemlerle sürekli bilanço ayarlamaları yapmaya mecbur kalan bankalar için dikkat edilmesi gereken bir kredi türüne dönüştüğünü dile getirdi. Kaynaklar, düşük faizden menkul kıymet alımını artırmak ve 5-10 yıl vadelerle bunu bilançolarında taşımak zorunda olan bankacılık sektörünün menkul kıymetler gibi uzun vadeli olan konut kredisi verme iştahlarının oldukça düşük olduğuna dikkat çekti. Kamu bankalarında konut kredisi faizi aylık %1.2, özel bankalarda ise aylık %2.73 oranında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu