DünyaManşet

Konut krizine Katalonya çözümü

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, 2 yıldır boş olan daireleri kamulaştırıyor.

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, 2 yıldır boş olan daireleri kamulaştırıyor.

DAİRELER KAMULAŞTIRILACAK

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, konut krizine çözüm üretebilmek amacıyla iki yıldan fazla boş tutulan daireleri kamulaştırıyor. Özerk yönetimin sosyal kiralama için kullanılacak dairelerin kamusallaştırılmasına ilişkin prosedürü başlattı.

İlk aşamada 14 belediyede 188 dairenin tespit edildiği belirtilirken, kamulaştırma süreci için yasaların
tamamen hükümetten yana olduğu ve kısa sürede içinde bunların yaklaşık 80 adedinin
kamulaştırılacağı tahmin ediliyor.

63 BİN ADET KONUT

Merkezi hükümetin konut krizine çözüm bulmak için çaba harcadığı Katalonya’da toplamda 30 bine yakın boş dairenin olduğu tahmin ediliyor. Hükümet ayrıca, 35 yaş altı ve çocuklu ailelerin ev satın alımında yüzde 20’ye kadar konut kredisi desteği sağlanması ve 63 bin kamu konutu inşa edilmesi kararlarını da aldı. Katalonya özerk hükümetindeki bölgesel yönetim bakanı Juli Fernandez, düzenlediği basın toplantısında “Yasaların öngördüğü şekilde iki yılı aşkın süredir boş olan daireleri kamulaştırmamızı sağlayan prosedürü devreye soktuk.” dedi.

5 MİLYON EURO AYRILDI

Konut sorunuyla ilgili Katalonya’da 2016 yılında çıkarılan ancak ilk defa uygulamaya geçirilecek yasa kapsamında iki yıldan fazla boş olduğu tespit edilen dairelerin sahiplerine bir ay içinde resmi yazının gideceğini belirten Fernandez, bu dairelerin emlak piyasasına dahil edilmemesi halinde Katalonya özerk yönetim başkanlığı tarafından piyasa değerinin altında satın alma sürecinin başlatılacağını kaydetti. Boş dairelerin sahiplerinin bankalar, fonlar veya tüzel kişiler olduğu bilgisini paylaşan Fernandez, özerk yönetimin bu dairelerin satın alım işlemi için ilk aşamada 5 milyon Euro tahsis ettiğini duyurdu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu