GenelKıbrısManşetTürkiye

Konut olarak inşa edildi otele dönüştürüldü

Adıyaman'da depremde yıkılan ve onlarca kişiye mezar olan İsias Otel'in enkazında hayatını kaybeden GMTMK takımı sporcuları ve turist rehberleri için adalet arayışı devam ediyor

Konuttan otele dönüştürülen İsias Otel’in malzeme kalitesi ile ilgili şok eden rapor!

İlber Ortaylı: İsias Otel, Türkiye’de inşaat sektörünün sahtekârlık olayının abidesi. Bence olduğu gibi bir ibret nesnesi olarak bu haliyle muhafaza edilmeli ve hikâyesi anlatılmalı

KAROT ÖRNEKLERİ KUSURLU ÇIKTI…

İsias Otel’in yıkımına ilişkin Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada İsias Otel davası, tüm yıkılan binalar için hazırlanan çatı davadan ayrıldı. Görevlendirilen bilirkişi heyeti iki kez enkazda inceleme yaptı. Bu süreçte Kıbrıslı aileler de yargı sürecini yakından takip ediyor. Kuzey Kıbrıs’tan giden mühendis ve mimarlardan oluşan heyet yıkılan binadan ayrıca karot örnekleri topladı. Kıbrıslı uzman ekibinin rapor sonucu da Türkiye’deki ekibin incelemelerini doğrular nitelikte çıktı.

BETON KATİLESİ DÜŞÜK…

Beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu belirlendi. Ayrıca çakıl ve kum olarak dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edildi. Raporda, beton karışımının elle yapılan kontrolde dahi kolaylıkla dağıldığı yazıldı. Kolonların kirişlere bağlandığı noktalarda soğuk derz uygulama hatasına rastlandı. Yetersiz donatı, çiroz kullanılmaması etriye aralıklarının da yaklaşık 25 santimetreye kadar çıkmasına raporda dikkat çekildi. Kolonların bir kısmında nervürlü donatı kullanılırken, bir kısmının nervürsüz olduğu görüldü. Bundan dolayı betonun donatıdan kolaylıkla sıyrıldığı anlaşıldı. Bu gözlemler, binaya 1999 yıllarından sonra bazı eklentilerin yapıldığı düşüncesini güçlendirdi.

KAT ARTIRIMI OTELİN TEMELİNİ ZEDELEDİ…

Yapının 1990-1991 yıllarında ilk olarak konut olarak temel atıldığı, 10 yıl kadar kaba inşaat şeklinde beklediği, normalde 5 kata göre tasarlanıp inşa edilmesine rağmen sonradan otele çevrilerek 7 kata dönüştürüldüğü, kat artırımı sonucu ciddi bir hata yapıldığı kanaati güçlendi. Tüm bu veriler ışığında binanın tasarım nedeniyle daha düşük depremlerde dahi yıkılmasının mümkün olduğu sonucuna varıldı. Kıbrıslı ailelerin avukatlarınca hazırlatılan rapor, mahkemeye sunuldu. Soruşturma sonunda daha net bilgiye varılacak. Hâkimlik bu süreçte otel sahibi ve 2 oğlunun “taksirle ölüme veya yaralanmaya neden olma” suçundan ayrı ayrı tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu