EkonomiGenelKıbrısManşet

Konut piyasasında döviz kuru endişesi

Türk Lirası’nın dövizler karşısında yeniden düşüş eğilimine girmesi, konut piyasasına zarar verecek

Uzayan pandemi nedeniyle yabancı alıcı ülkeye gelemezken, yüksek faiz ve değersiz TL iç piyasada sıkıntı yaratıyor

FAİZLER YÜKSEK KUR DA YÜKSELİNCE… Temmuz ayında soluklanan ve umut verici çıkış yakalayan Türk Lirası’nın değer kayıplarına geri dönmesi, yabancı alıcıdan mahrum kalan ve iç piyasadan medet uman inşaat ve emlak sektörünü endişeye sevk etti. Konut sektörü virüs salgını nedeniyle devam eden kısıtlamalar yüzünden umduğu yabancı alıcıları bulamazken, yükselen faizler ve değeri düşen TL’nin de yerli alıcı kapısını kapatmasından korkuyor. Sektörlerin temsilcileri, iyice yükselen faizlere bir de yüksek kurun eklenmesiyle ülke içi alıcıların artık iki değil on kez düşünmeye başladığını vurgularken, “Bir yandan yüksek faiz öte yandan giderek artan döviz kurları, satışları iyice dibe itecek” dediler.

TL BAZINDA FİYATLAR KORKUTUCU… Dış piyasa konusunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle sektör umutlarını iç piyasaya bağladı ancak, Türk Lirası’ndaki ağır kayıplar, döviz cinsinden fiyat biçilen konutların TL karşılıklarını giderek şişiriyor. 9 Ağustos itibarıyla 50 bin sterlinlik bir konutun TL karşılığı 602 bin TL’yi bulurken, 100 bin sterlinlik konutun fiyatı 1,2 milyon TL’yi aşıyor. Emlak çevreleri, “Bu hesaba TL’de %20’leri aşan faiz oranları da eklenince, Türk Lirası kazanıp ev almak isteyenler evdeki hesabı konuta uyduramıyor” derken, hem inşaat hem de emlak sektörünün bu şartlarda ayakta kalmasının zor olduğuna işaret ediyor.

UZUN VADELİ BORÇ İÇİN MORGATE SİSTEMİ ŞART… KKTC gençlerin artık ev satın almasının artık çok zor olduğuna işaret eden emlakçılar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 25-30 yıl vadeye yayılabilen morgate sistemine geçilmesi gerektiğine dikkati çekiyor. Emlak çevreleri bu konuda, “İnşaat şirketleri, yap-satçılar üretiyor ama ülkenin gençleri ailesinde varsa bu konutlardan alabiliyor. Eğer yoksa, ister devlette isterse özelde çalışsın, kazandığı parayla hem konut alıp hem de ortalama yaşam standardını sürdüremez. Tabi tüm bunların nasıl aşılacağını düşünmesi gerekenler hükümetlerdir, siyasilerdir” şeklinde konuşuyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu