DünyaEkonomiGenelManşet

Konut piyasasında enflasyon baskısı

İngiltere’de konut fiyatları Mayıs ayında % 9,2’lik yıllık artış beklentisini aşarak %10,9 arttı

Ünlü emlak firması Knight Frank’e göre düşük arza rağmen yüksek talep fiyatları şişirdi

SON 7 YILIN EN YÜKSEĞİ… Nationwide, İngiltere’de Mayıs ayı konut fiyatlarının bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,9 yükselerek neredeyse son 7 yılın en büyük artışını gösterdiğini açıkladı. Fiyatların yıllık bazda yüzde 9,2 artması öngörülüyordu. Nationwide, Mayıs ayında ortalama bir konutun fiyatının son 12 ayda 23 bin 930 sterlin artışla 242 bin 832 sterlin seviyesinde olduğunu açıkladı. Mayıs ayında ayrıca konut fiyatlarındaki yüzde 1,8’lik artış, yüzde 0,8’lik artış beklentisinin çok üzerinde.

ARZ TALEBE GÖRE DÜŞÜK KALDI… İngiltere’nin Dünya’ca ünlü emlak şirketi Knight Frank fiyatlardaki artış konusunda yaptığı analizde, Covid-19 salgını nedeniyle ülke ekonomisinde oluşan arz ve talep çarpıklıklarının, konut piyasası da dâhil olmak üzere ekonominin birçok alanını etkilediğine işaret etti. Analizde, “Salgın nedeniyle ilan edilen üçüncü ulusal karantina kaldırılırken, ev fiyatlarında görülen enflasyon ekonominin bir özelliği haline geldi” ifadeleri de kullanıldı.

HARCANABİLİR 203 MİLYAR STERLİN VAR… Analizde, “Pandemiden bu yana insanlar nasıl ve nerede yaşadıklarını yeniden değerlendirdikçe, evlere talep arttı, bu eğilimden, daha fazla alana ve yeşilliğe sahip konutlar faydalandı” denilirken, karantina nedeniyle ülke sakinlerinin harcamalarını kıstığı, İngiltere Merkez Bankası’nın hesaplarına göre bireylerin yıl boyunca 203 milyar sterlin tasarruf ettiği belirtildi. Bu gelişmeyle birlikte konut piyasasında, Knight Frank’e kayıtlı konut alıcılarının bütçesi, 20 yılın en yüksek rakamı olan 123,8 milyar sterline çıktı.

YILIN İKİNCİ YARISINDA FİYATLAR SOĞUR… Knight Frank’e göre karantinanın kalkmasıyla konutta arz tarafı güçlenerek artacak, bu gelişme arz-talep dengesini yeniden toparlayacağı için de konut fiyat enflasyonu yılın ikinci yarısında soğuyacak. Knight Frank, yılın ikinci yarısında İngiltere konut fiyatlarının artış hızının kesileceği tahminini yaparken, 2021 yılının tümünde ortalama fiyat artışının %5 civarında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu