DünyaEkonomiGenelManşet

Konut satışları sürpriz yaptı

ABD konut satışlarında artış beklenirken, hem yeni konut hem de bekleyen konut satışlarında düşüş oldu

ABD konut satışlarında artış beklenirken, hem yeni konut hem de bekleyen konut satışlarında düşüş oldu

Bekleyen konut satışları sürpriz şekilde %5,7, yeni konut satışları ise %4,5 oranında geriledi

KONUT SATIŞLARI SÜRPRİZ YAPTI… Amerika Birleşik Devletleri’nde konut satışları Ocak ayında ciddi oranda düşüş yaşadı. ABD Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre yeni konut satışları, National Association of Realtors (NAR), verilerine göre ise bekleyen konut satışları geriledi. Her iki statüdeki konut satışlarının artması bekleniyordu. Ekonomistler, konut stokunun tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğunu ve alıcıların ev bulmakta zorlandığını belirtiyor.

NAR’IN BEKLEYEN KONUT SATIŞ ENDEKSİ… National Association of Realtors (NAR), Ocak ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksine göre, ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, Ocak’ta aylık bazda yüzde 5,7 azalarak 109,5 değerine geriledi. Bu dönemde piyasa beklentilerinin aksine düşüş gösteren verinin yüzde 1 artması öngörülüyordu. Bekleyen konut satışları, geçen yıl Aralık’ta da aylık bazda yüzde 2,3 azalmıştı. Satışlar, Ocak’ta yıllık bazda ise yüzde 9,5 düşüş kaydetti. NAR Başekonomisti Lawrence Yun, konut kredisi oranları, konut maliyetleri ve konut stokuna ilişkin piyasadaki durum göz önüne alındığında, konut talebinde bir gerileme görmenin şaşırtıcı olmayacağını kaydetti.

YENİ KONUT SATIŞLARI OCAK’TA %4,5 DÜŞTÜ… ABD’de yeni konut satışları da Ocak’ta aylık yüzde 4,5 azalışla 801 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre, bu dönemde beklenenden fazla düşüş gösteren yeni konut satışlarının 806 bin olması öngörülüyordu. Yeni konut satışları, Aralık 2021’de 839 bin ile 9 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yeni konut satışları, Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 19,3 azaldı. ABD’de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise bir önceki yıla göre yüzde 13,4 artarak 423 bin 300 dolara yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu