EkonomiGenelKıbrısManşet

Konut sigortası yaygın değil

Sigortacılar KKTC’de konut sahiplerinin sigorta yaptırmaktan kaçındığına dikkat çekiyor

Deneyimli sigortacılar ekonomik nedenler yanında kadercilik anlayışının da etkisine işaret ediyor

BÜYÜK SIKINTILARLA ALINAN KONUT SİGORTALANMIYOR… KKTC’de binlerce konut sahibinin büyük sıkıntılarla almayı başardığı konutunu sigortalamadan kaçındığı vurgulanıyor. Ülkede faaliyet gösteren sigortacılar konut sigortasının olması gerekenden çok daha düşük seviyede kaldığına işaret ediyor. Sigortacılara göre ekonomik nedenler (gelir düzeyi düşüklüğü) yanında, toplumda var olan kaderciliğin etkisi ile ülkemizde sigortacılık ve sigorta yaptırma anlayışı, olması gerekenin çok çok altında yer alıyor. Ailelerin hesapladığı bütçesi içerisinde sigortaya pay ayırmamasının kültürel yapıdan da kaynaklandığı ifade ediliyor.

KONUT SİGORTASI YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ? Sigorta sektörü temsilcileri, konut sigortası yaptıranların da ileride sıkıntıya düşmemesi için bir dizi unsura dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Dağlı Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı bu konuda şunları söyledi: Farklı şirketlerin ‘Konut Sigortası’ paketleri karşılaştırılırken mutlaka sağladığı güvenceler üzerinde durulmalı ve sigorta poliçesinin özellikle tehlikeli olarak görülen durumları mutlaka kapsamasına dikkat edilmelidir. Sigorta şirketleri sigortalanacak olan değeri genelde müşterilerin beyan etmelerini ister. Doğru olan şirket yetkilisinin sigortalanacak değerler konusunda sizinle istişare edip poliçe üzerinde mutabakatlı değer oluşturulmasıdır.”

BİNANIN YENİDEN İNŞA DEĞERİ ÖNEMLİ… Bina değeri belirlenirken dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus binanın yeniden inşa değerinin sigorta bedelini oluşturacağının bilinmesi olduğuna işaret eden Dağlı, “Arsaya zarar gelmeyeceğinden arsa değerini sigorta değerine dâhil etmemek gerekir. Poliçe üzerinde konuta ait bilgilerin tam ve doğru yansıtılması önemli. Evin brüt metrekaresi, yapı tarzı, adresi, bina ve eşya için sigorta bedelleri ve varsa binanın ekleri (garaj, havuz vb.) mutlaka belirtilmeli. Ayrıca, sigorta poliçesinin kapsamadığı konuların iyi anlaşılmalı ve bir tazminat talebi sırasında tarafların anlaşmazlığa düşmesi önlenmeli. Diğer önemli bir husus ise, poliçenin ödemesi mutlaka zamanında yapılmalı; ödemesi yapılmayan poliçeler şirketler tarafından aktif olarak kabul edilmemektedir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu