DünyaEkonomiGenelManşet

Konut sorununa ‘çöpçatanlı’ çözüm

Hollanda’da kiralık konut sorunu büyürken, bekâr kiracıların arasının yapılmasına çalışılıyor

Hollanda’da kiralık konut sorunu büyürken, bekâr kiracıların arasının yapılmasına çalışılıyor

Lahey kentindeki bir konut kooperatifi, yalnız yaşayan bekâr kiracıları birbirleriyle tanıştırıyor

HIZLI BULUŞMA ETKİNLİĞİ

Hollanda’da kiralık konut sorunu giderek büyürken, Lahey kentindeki bir konut kooperatifi, yalnız yaşayan bekâr kiracıları birbirleriyle tanıştırıp, aynı evi paylaşmalarını sağlamak amacıyla “çöpçatanlık” girişiminde bulundu. Staedion adlı konut kooperatifi, yalnız yaşayan kiracıları birbirleriyle tanıştırmak için bir “hızlı buluşma” (speed dating) etkinliği düzenledi. Hollanda’nın birçok kentinde olduğu gibi, Lahey’de de konut sıkıntısı ciddi boyutlarda. Kentte, sosyal konut kiralama için bekleme süresi 7 yıla kadar uzuyor. Lahey’de 37 bin eve sahip olan en büyük konut kooperatifi Staedion, bekârların, birbirlerine taşınması sonucu boşalacak evler, sıradaki ihtiyaç sahiplerine verilerek, bekleme listelerinin kısaltılmasını umuyor.

PROFESYONEL ÇÖPÇATANLIK AJANSI

Önce “1 Nisan şakası” sanılan çöpçatan etkinliği, geçen hafta Lahey’de yapıldı. Mahremiyeti korumak amacıyla gazeteci çağrılmayan etkinliğe 60’tan fazla bekâr kiracı katıldı. Konut kuruluşunun Lahey’deki merkezinde yapılan hızlı buluşma, profesyonel bir çöpçatanlık ajansı tarafından düzenlendi. Başvuran bekâr katılımcılar arasında önceden potansiyel eşleşmeler yapıldı. Çöpçatanlık ajansından Linda ve Corrien, “Çok fazla yakınlaşma oldu. Bu yüzden kesinlikle çok sayıda güzel aşk ilişkisi veya arkadaşlık başlayacağını umuyoruz” dedi. Staedion sözcüsü de çok güzel bir etkinlik olduğunu, çöpçatanlık ajansının, katılımcıların birbirlerini tekrar görmek isteyip istemediklerini araştırdığını söyledi.

HOLLANDA KONUT SORUNUNUN ALTINA KALDI

Hollanda genelinde, yeni inşaat sayısının, konut ihtiyacının altında gerçekleşmesi nedeniyle, sorun büyüyor. Sosyal konutların çoğu aileler için inşa edilse de giderek daha fazla sayıda bekâr insan, 3-4 odalı evlerde yalnız yaşıyor. Lahey’de de şu anda 150 bin kişi kiralık sosyal konut için bekleme listesine kayıtlı. Son yıllarda az sayıda konut inşa edilmesi nedeniyle büyüyen sorun kiraların da artmasına neden oldu. Hollanda hükümeti, büyüyen konut kriziyle mücadele amacıyla, önümüzdeki 8 yıl içinde 900 bin yeni konut inşa edecek. Yeni konutlarda düşük ve orta gelir gruplarına öncelik verilecek. 2030 yılına kadar tamamlanması beklenen 900 bin konutun 350 bini orta gelir gruplarına tahsis edilecek. 250 bin konut da sosyal kiralık ev olarak kullanılacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu