EkonomiGenelManşetTürkiye

Konut yatırımında ‘geri dönüş’ uzadı

Türkiye’de uzmanlar konutta amortismanın 20 yıla çıktığına dikkati çekiyor

Artan rekabet, maliyetlerdeki hızlı artış, yüksek faiz ve düşen gelirler, yatırımlardaki amortisman süresini uzattı

GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ İKİYE KATLANDI… Türkiye’de arza bağlı olarak artan rekabet ortamı, maliyetlerdeki hızlı artış, yüksek faiz oranları ve reel olarak düşen gelirler, yatırımların geri dönüş sürelerinin son yıllarda hızla uzamasına yol açtı. Son 20 yılda konuttan AVM’ye, restorandan otele kadar birçok yatırımda geri dönüş süresi 2’ye katlandı. Salgın ise söz konusu süreyi 1-2 yıl daha yükseltti. Sektör temsilcileri, amortisman süresinde salgının da etkisi ile hızlanan artış trendinin devam edeceğini ve bunun da yatırım ortamını negatif etkilediğini kaydetti.

FİYATLAR KİRALARDAN HIZLI ARTTI… TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre de son bir yılda satış fiyatlarındaki artışın kiralardan fazla olması nedeniyle amortisman süreleri uzadı. Kurum Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, özellikle geçen yıl kira artışlarının salgın nedeniyle yapılamadığını ancak, konut satış değerlerinin ise çok hızlı arttığını söyledi. Maya, “2017-2019 arasındaki yapılamayan satış fiyatı düzeltmesi 2020’de hızlı şekilde gerçekleşti. Kiralar ise bizde daha çok enflasyon oranına bağlı. Kirada çok fazla rayiçlere göre düzeltme yapılamıyor. Kiraların geriden gelmesi de amortisman sürelerini artırdı” dedi.

AMORTİSMAN SÜRESİ 20 YILA ULAŞTI… Makbule Yönel Maya konutta amortisman süresi hakkında bilgi verirken, 10 yıl önce İstanbul dışında birçok il için amaortisman süresinin 10-12 yıl olduğunu belirterek, 2021 itibarıyla söz konusu sürenin 20 yıla ulaştığını söyledi. Maya, İstanbul’da ise 2007’de 14 yılın konuşulduğunu, şu an 25 yılın altını konuşmanın mümkün olmadığını da vurguladı. Amortisman süresi; yatırımın mevcut değerinin, aylık net kira gelirine bölünmesiyle hesaplanıyor. Elde edilen sonuç, yatırımın kendini kaç ay içerisinde geri ödeyeceğini gösteriyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu