EkonomiKıbrısManşet

Konuta en fazla yüzde 40 artış gelir

Türkiye’de seçime kilitlenen konut sektöründe fiyat artış beklentisi de yavaş yavaş belli oldu.

Türkiye’de seçime kilitlenen konut sektöründe fiyat artış beklentisi de yavaş yavaş belli oldu.

 2023’TE SATIŞLAR DÜŞTÜ
Türkiye’nin gayrimenkul sektöründe üç yıldır yaşanan hareketlilik, 2023’ün ilk dört ayında yerini düşüşe bıraktı. Yazın da durgun geçmesini bekleyen sektör temsilcilerine göre fiyatlarda da en fazla yüzde 40’a kadar bir artış söz konusu olabilecek. Covid-19 pandemisi de dâhil olmak üzere son üç yıldır yıllık 1,5 milyon bandında seyreden konut satışları Nisan ayında yüzde 35.6 düşüşle 85 bin 652’ye geriledi. İlk dört aydaki satış yüzde 18.6 düşüşle 368 bin 867 oldu.

SEYRİ SEÇİMLER BELİRLEYECEK
Ekonomim gazetesine konuşan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, konut satışlarının önümüzdeki seyrini seçimlerin belirleyeceğini belirtti. Akdoğan “Mevcut hükümet yol haritasını açıkladığında süreci daha net görebiliriz. Yeni bir cumhurbaşkanı gelirse de onların söylemleri üzerinden değerlendireceğiz. Ancak şu net: Türkiye gayrimenkul sektörü çok hareketli, günün sonunda kim seçilirse seçilsin sektöre hareket gelecek” dedi.

PİYASA CİDDİ ŞEKİLDE YAVAŞLADI
Akdoğan’a göre, “depremin etkisi, Ramazan, bayram, kredi faizlerinin yüksekliği” derken piyasanın ciddi şekilde yavaşladığına işaret ederken, “Seçim süreci biter bitmez satışların artacağını düşünüyorum ancak ciddi bir ivmelenme beklemiyorum. Son yıllarda ortalama 100 bin civarında konut satışları oluyor. Yine bu rakamları yakalarız. Ancak, son iki yılda yaşanan coşkulu bir piyasa olmayacak” tahmininde bulundu.

ARZ-TALEP DENGESİ KURULAMADI
Piyasada arz-talep dengesinin halâ kurulamadığını hatırlatan Hakan Akdoğan, fiyatların ise maliyet artışları nedeniyle düşmeyeceğini belirtti. Akdoğan bu konuda şunları söyledi: “Fiyatlarda Türk Lirası bazında gerileme beklemiyorum, arz ve talep dengesi daha kurulamadı. Enflasyon baz alındığında fiyatların geri geleceğini hiç düşünmüyorum. Ancak eskisi gibi hızlı gitmeyecek. Şu anki ortam devam ederse en fazla yüzde 30-40 oranında bir artış bekliyorum.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu