EkonomiGenelManşetTürkiye

Konutlardaki fiyat artışı yüzde 40’a çıktı

TCMB verilerine göre, konut fiyat endeksi, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre uçtu

TCMB verilerine göre, konut fiyat endeksi, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre uçtu

Üç büyük ilin fiyat artışlarına bakıldığında yıllık bazda İzmir’in, aylık bazda İstanbul’un önde olduğu görülüyor

REKOR ARTIŞ… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı konut fiyat endeksi verisini açıkladı. Ülkedeki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (konut fiyat endeksi), 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında artarak 209,9 seviyesinde gerçekleşti. KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 40 oranında rekor seviyede artarken, aynı dönemde reel olarak yüzde 16.8 oranında artış gösterdi.

YILLIK ARTIŞTA İZMİR BİRİNCİ… KFE içerisinde İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, yıllık artışta İzmir’in öne geçtiği görülüyor. 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre, İstanbul’da %7,1, Ankara’da %5,8 ve İzmir’de de 5,7 oranlarında artış gözlendi. Ancak, endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul’da %37,7, Ankara’da %36,1 ve İzmir’de %40,2 oranlarında artış gösterdi.

TÜRKİYE DÜNYA’DA DA LİDER… İngiltere merkezli Uluslararası Emlak Danışmanlık Şirketi Knight Frank’ın Küresel Konut Fiyatları 3’ncü Çeyrek Endeksi’ne göre Türkiye yıllık artışlarda %35,5 ile liderliğini sürdürdü. Nominal fiyat artışlarında Türkiye’yi %26,4 ile Güney Kore ve %21,9 ile Yeni Zelanda izledi. Güney Kıbrıs %0,2 artışla 53’ncü oldu. Ancak, enflasyon oranları çıkarılarak yapılan “gerçek” fiyat artış oranlarında ilk sıraya %23,9 ile Güney Kore çıkıyor. Bu ülkenin ardından %17,8 ile İsveç ve %17 ile Yeni Zelanda, %15,9 ile Türkiye ve Avustralya geliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu