EkonomiGenelManşetTürkiye

konutta fiyat düşmedi yükselişi yavaşladı

Türkiye’de Eylül 2021’de hızla artmaya başlayan konut fiyatlarındaki yükseliş yavaşladı

Türkiye’de Eylül 2021’de hızla artmaya başlayan konut fiyatlarındaki yükseliş yavaşladı

İstanbul’da 2022 sonunda konutların ortalama metrekare satış fiyatının 22 bin TL’yi aşması bekleniyor

SEKTÖRE YENİ DÜZENLEME SÖYLENTİSİ

Türkiye’de konut fiyat endeksi verilerine göre ülke genelinde Haziran ayı sonu itibarı ile konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı %182 seviyesinde gerçekleşirken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 9 bin 979 TL’ye çıktı. Ancak fiyat artışlarının ay bazında Mayıs’ta %14.7 ile zirveyi gördüğü, bundan sonraki dönemde artışların tek haneye geleceği belirtilirken, ikinci yarıda toplam artışın %18.7 olacağı öngörülüyor. Yavaşlamada konut kredilerine gelen sınırlamayla birlikte alıcı kitlesinin daralması, piyasada fiyatların zirve yaptığı ve bundan sonra artık daha fazla artmayacağı söylentilerinin yanı sıra sektöre yönelik yeni düzenleme olacağı endişelerinin de etkili olduğu kaydediliyor.

GÜNLÜK DEĞİŞEN FİYATLAR ARTIK YOK

Türkiye’de emlak çevreleri, önümüzdeki süreçte fiyatlarda düşüş değil, fiyat artış hızında bir yavaşlama beklediklerini kaydederek, “Artış hızında yavaşlama mutlaka olacak. Temmuz’da günlük, haftalık değişen konut fiyatları görmedik fakat geri gelen fiyatlar da olmadı” dediler. Artık konut fiyatlarında pazarlık payı da oluşmaya başladığına vurgu yapan emlak çevreleri, “Çünkü alıcı sayısı azaldı. Kredi oranı %60’a çıktı. Konut alabilmek için %40 nakit paranız olması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte 3 aylık, sonrasında ise 6 aylık süreçlerle fiyatlarda değişim olacak” tahmininde bulundu.

KONUTTA FİYAT ARTIŞI YILSONUNA %18.7

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ay bazındaki artış oranlarının önümüzdeki dönemde çift haneli sayılardan tek haneli rakamlara düşeceğini öngördüklerini kaydetti. Ögüt, “Türkiye genelini ele alırsak Haziran’da 9 bin 979 TL olan ortalama konut metrekare satış fiyatı aralık sonu itibariyle 11 bin 853 TL’ye seviyesine ulaşacak. 1 milyon 317 bin 228 TL olan ortalama konut fiyatı da 1 milyon 552 bin 743 TL’ye çıkacak. Endeksa verilerine göre Türkiye geneli için 2022 sonuna kadar %18.7’lik bir artış öngörüyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA M2 FİYATI 22 BİN TL’YE

Görkem Öğüt, Haziran sonu itibarıyla İstanbul’da 17 bin 497 TL olan ortalama konut metrekare satış fiyatının aralık sonunda 22 bin 360 TL’ye, 2 milyon 99 bin TL olan ortalama konut fiyatının 2 milyon 593 bin TL seviyesine ulaşacağını öngördü. Antalya’da metrekare satış fiyatının 18 bin 532, ortalama konut fiyatının 2 milyon 316 bin 500 TL’ye geleceğini belirten Öğüt, Mersin’de ise ortalama konut metrekare fiyatının 11 bin 138 TL’ye, ortalama konut fiyatının da 1 milyon 704 bin 114 TL’ye çıkacağını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu