EkonomiGenelManşetTürkiye

Konutta reel fiyat 5 aydır düşüyor

Türkiye’de konut fiyatlarındaki artış, enflasyon oranındaki artışın altında kalmaya devam ediyor.

Türkiye’de konut fiyatlarındaki artış, enflasyon oranındaki artışın altında kalmaya devam ediyor.

 PİYASA GÖRÜNÜMÜ

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (Betam) Sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Aralık 2023 raporunu yayımladı. Rapor, “Reel fiyatlar Türkiye’de ve üç büyük şehirde son 5 aydır düşüşte” başlıklı notu taşıyor. Rapora göre, Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Ekim’den Kasım’a cari satılık konut fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları azaldı. 2020 Mayıs’tan itibaren sürekli artan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksi önceki dört ayda olduğu gibi Kasım’da da geriledi. Reel konut fiyat endeksi Kasım’dan Ekim’e kıyasla 4.5 puanlık azalışla 189.1 oldu.

CARİ FİYATLARIN ARTIŞ ORANI DÜŞTÜ

Söz konusu gözlemler satılık konut piyasasındaki yavaşlamanın belirginleştiğini ortaya koydu. Ekim’den Kasım’a enflasyon oranı yaklaşık %3.3 olurken Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde %0.9’da kaldı. Ekim’den Kasım’a reel konut fiyatı İstanbul’da 3.8 puan, Ankara’da 5.9 puan, İzmir’de ise 5 puan azaldı. Rapora göre, cari konut fiyatlarındaki artış oranı da azaldı. Cari fiyatlardaki yıllık artış oranı geçen Ekim’e kıyasla ülke genelinde 6.5 puan azalarak %70.7’ye düştü.

 İLAN SAYISI AZALDI

Konut talebi endeksi Ekim’e kıyasla %9,1 azaldı. Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen satılan konutların satılık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azaldı. Hem ilan hem satılan konut sayılarında azalma söz konusu. Konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı geçen aya kıyasla hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde arttı. Ülke genelinde ve üç büyükşehirde satılık konut arzının ölçütü olarak kullandığımız satılık ilan sayısının seyrini gösteriyor. Satılık konut ilan sayısı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azaldı. Veriler satılık konut talebinin son iki yılın en düşük seviyesinde olduğunu gösterdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu