KıbrısManşet

Korsan oto galericiler sektörün başına bela

Korsan oto galericilik faaliyetlerinin engellenmesi için ‘Devir Formu’ uygulaması ortadan kalkmış olsa da, noter tasdikli vekâletname yöntemiyle yapılan satışların önüne geçilemiyor.

Korsan oto galericilik faaliyetlerinin engellenmesi için ‘Devir Formu’ uygulaması ortadan kalkmış olsa da, noter tasdikli vekâletname yöntemiyle yapılan satışların önüne geçilemiyor.

Sosyal medya üzerinden gayrı yasal şekilde verilen ilanlarla, tek bir kuruş vergi ödemeden korsan oto galericilik. faaliyetleri yürütüyor

Noter onaylı vekâletnameler, devir formunun yerini aldı.

GIYNIK ÖZEL

OTO GALERİ İŞLETMECİLERİ DURUMDAN RAHATSIZ… Korsan taksici, sahte emlakçı, kaçak işçi derken son yılların en büyük sorunlarından birisi olan korsan oto galericilik adeta ülkede bir sektör haline geldi. Genellikle çalışmak ve eğitim amacıyla ülkeye gelen TC ve üçüncü ülke vatandaşları, devlete bir kuruş bile vergi ödemeden kayıt dışı araç alım satımı yapıyor. Kira, maaş ve vergi ödeyen oto galeri işletmecileri ise bu sorunun önüne geçilememesinden oldukça şikâyetçi. Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği, uzun yıllardan beridir MASİB tüzüğünün Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanması ve araç alım-satım sektörünün disiplin altına alınması için çaba sarf etse de maalesef henüz sonuç elde edilemedi.

DEVİR FORMU UYGULAMASI KALDIRILMIŞTI… Ortada büyük bir boşluğa neden olan ‘Devir Formu’ uygulamasının 1 Mart 2020 tarihi itibarı ile tedavülden kalkmasıyla birlikte, aynı devir formuyla aracın 3-5 el değiştirmesi ve herkesin dilediği gibi araç satışı yapabilmesinin önüne geçilmesi planlanmıştı fakat ‘uyanıklar’ bunu da aşmanın yolunu buldu. Normal şartlarda alıcı ve satıcı tarafın Araç Kayıt Dairesi’ne giderek orada görevli memur önünde devir işlemini gerçekleştirmesi gerekirken, noterden alınan vekâletname belgesi devir formunun yerini almış durumda.

VEKÂLETNAME İLE İŞLERİNİ YÜRÜTÜYORLAR… Sosyal medya üzerinden gayrı yasal şekilde verilen ilanlarla araç satışı yapan kişiler, devlete tek bir kuruş vergi ödemeden korsan oto galericilik faaliyetleri yürütüyor. Normal şartlarda foyalarının ortaya çıkmaması için Araç Kayıt Dairesi’nde sürekli araç devri yapamayacak olan bu kişiler, çareyi araç sahiplerine vekâletname imzalatmakta buluyor. Vekâletname ile gerçekleştirilen satışların ardından, araç başka bir alıcıya satılarak devir işlemi de gerçekleştiriliyor. Devir formu uygulaması ortadan kalkmış olsa da, noter tasdikli vekâletname yöntemiyle yapılan satışların önüne geçilemiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu