Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
GenelKıbrısManşet

Koruma kararı vardı, hapis cezası vardı, Saliha yine de korunamadı

2001’den bu yana şiddet sonucu ölen kadınların sayısı 49’a ulaştı: son isim Saliha Özkol

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

2001’den bu yana şiddet sonucu ölen kadınların sayısı 49’a ulaştı: son isim Saliha Özkol

Saliha’nın ölümü, yıllardır bekleyen yasa ve işlemeyen koruma mekanizmasını yeniden gündeme getirdi

ŞİDDET ÖNCEDEN BİLİNİYORDU

61 yaşındaki Saliha Özkol, dün sabah Aygün’de eski eşi olduğu bildirilen 71 yaşındaki Mustafa Ak tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Ancak bu ölüm bir anda ortaya çıkmış bir şiddet vakası değildi. Özkol’un 2024 yılında darp raporu bulunuyordu; 2025’te Mustafa Ak hakkında yaralama, darp, kanunsuz bıçak taşıma, mülke tecavüz ve koruma emrine riayetsizlik suçlamalarıyla işlem yapıldı.

KORUMA KARARI VARDI, ÖLDÜRÜLDÜ

Saliha Özkol için birden fazla koruma ve uzaklaştırma kararı da bulunuyordu. 15 Ağustos 2025 tarihli İskele Aile Mahkemesi kararında Ak’ın Özkol’un evine girmesi, ona 200 metreden fazla yaklaşması ve telefon, mesaj ya da sosyal medya yoluyla iletişim kurması yasaklandı. Kararlar vardı. Dosyalar vardı. Şiddetin geçmişi vardı. Sonuç ise bir kadın cinayeti oldu. Şimdi sorulması gereken soru açık: Saliha neden korunamadı?

YASA YILLARDIR BEKLİYOR

Ev İçi Şiddetle Mücadele Ağı’nda yer alan sivil toplum örgütleri, Ev İçi Şiddet Yasa Tasarısı’nı 2021’de Meclis’e sundu. Tasarı; polis, sosyal hizmetler, sağlık, yerel yönetimler ve eğitim kurumlarının birlikte çalışacağı bir koruma mekanizması öngörüyordu. Aradan yıllar geçti. Tasarı hala yasalaşmayı bekliyor. Saliha Özkol 49’uncu isim olarak kayıtlara geçti. 50’nci kadın olmadan ne zaman harekete geçilecek? Kaçıncı kadın? Kaçıncı dosya? Kaçıncı “önlem” sözü? Artık yeter!

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu