GenelKıbrısManşet

Kovid-19’da immün plazma tedavisi iyileştirici!

Uzm. Dr. Yazman, Kovid-19'a yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş kişilerden plazma alınarak diğer hastaların tedavi sürecinde kullanıldığını ve iyileşme sürecini olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Meyil Avcan

Hematoloji Uzm. Dr. Dilek Tonguz Yazman, kovid-19’un tedavisinde kullanılan ve Amerika’da FDA onaylı immün plazma tedavisini GIYNIK’a anlattı.
Kovid-19’a yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş kişilerden plazma alınarak, diğer hastaların tedavi sürecinde kullandığını anlatan Dr. Yazman, bu tedavinin iyileşme sürecini olumlu yönde etkilediğini belirtti.
Dr. Yazman, koronavirüs geçirip, klinik tedavileri tamamlamış ve 14 gün sonra yapılan PCR test sonucu negatif olan kişilere immünitelerinin yüksek olup, olmadığıyla ilgili bir test yapıldığından söz etti.
Sonucun yüksek çıkması durumunda ise o kişiden plazma alınarak, virüs bulaşmış yeni hastaya enjekte edildiğini söyleyen Dr. Yazman, böylelikle hastaya bağışıklık takviyesi yapılarak, süreci daha hafif geçirmesini sağladıklarını kaydetti.
Ülkemizde de kovid-19 virüsünü geçirip, iyileşen ve immunoglobulin g oranı yüksek çıkan kişilerin bağışlayacağı plazmalar sayesinde, tedavi gören kovid-19 vakalarına bağışıklık takviyesi yapılarak, virüse karşı daha fazla dayanıklı olmaları sağlanıyor.
Böylelikle kovid-19 hastaları süreci daha hafif geçiriyor. Fakat ne yazık ki kovid-19’a yakalanan hastalara toplumda oluşan algı yüzünden, hastalığı atlatmış ve iyileşmiş kişiler plazma vermek için gönüllü olmayı kabul etmiyor.
Öte yandan, kan bağışında da düşüş yaşandığından söz eden Uzm. Dr. Yazman, halka çağrı yaparak, kovid-19 virüsünü geçirip, iyileşmiş ve kan bağışı yapmak isteyenlerin Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne giderek bağışta bulunması ricasında bulundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu