DünyaEkonomiGenelManşet

Kraliçe öldü, sterlin yükseldi

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth dün 96 yaşında hayata gözlerini kapatırken, haberin ilk duyulduğu saatte biraz gerileyen İngiliz Sterlini, bugün özellikle gelişen ülkelerin para birimleri karşısında hızlı bir yükseliş içinde.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth dün 96 yaşında hayata gözlerini kapatırken, haberin ilk duyulduğu saatte biraz gerileyen İngiliz Sterlini, bugün özellikle gelişen ülkelerin para birimleri karşısında hızlı bir yükseliş içinde.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 75 baz puanlık rekor faiz artışıyla atağa geçen Euro da sterlinin hızlı çıkışına eşlik ederken, Euro/dolar paritesi yeniden 1.00’in üzerine çıktı.

Uzun süredir piyasalarda yukarı ivmeyle seyretmeye devam eden dolar, haftanın son gününden başta Euro ve sterlin olmak üzere majör paralar karşısında gerileme eğiliminde. Ancak, buna rağmen Türk Lirası karşısında artışlarını sürdürüyor.

TL YİNE KAYIP

Tüm dünya ülkeleri enflasyon ve ekonomik krizle mücadele için politika faizini yükseltme yoluna giderken, Türkiye’nin ekonomi yönetiminin faizi düşürmesi ve düşürmeye de devam edeceğini açıklaması, Türk Lirası’nın en değersiz para birimleri arasında kalmasına neden oluyor.

Türkiye piyasasında saat 11.45 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.14 artışla 18.2402 seviyesinde, Euro/TL %1.14 artışla 18.4297 seviyesinde, sterlin/TL de %1.26 artışla 21.2317 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında bugün öğle saatleri itibarıyla dolar 18.31 TL’den, Euro 18.29 TL’den, sterlin de 21.29 TL’den satılıyor. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 18.2150 TL, Euro’da 18.37 TL, sterlin de 21.17 TL düzeyinde.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi saat 11.50 itibarıyla %1.17’lik sert düşüşle 108.42 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi aynı dakikalarda 1.0101, sterlin/dolar paritesi de 1.1634 seviyelerinde işlem görüyordu.

KÜRESEL PİYASALAR POZİTİF

Küresel piyasalarda, Avrupa Merkez Bankası’nın beklentiler doğrultusunda 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalmasıyla pozitif bir seyir izleniyor.

Dün, ECB politika faizlerini tarihinde ilk kez 75 baz puan artırırken, şahin duruşun enflasyonla mücadele sonlanana kadar devam edeceği mesajı verildi. ECB dün 75 baz puanlık artışla refinansman faizini %1.25’e, mevduat faizini %0.75’e ve marjinal fonlama faizini de %1.50’ye yükseltti.

ECB Başkanı Lagarde’ın dün, enflasyon yükselecek ve önden yüklemeli faiz artışına devam edeceğiz açıklaması piyasalarda gelecek toplantı için de 75 baz puanlık faiz artışı beklentisini güçlendirdi.

Banka, 2022 için Euro Bölgesi büyüme tahminini %2.8’den %3.1’e çıkardı. Gelecek yıl için büyüme tahminini ise %2.1’den %0.9’a çekti.

Fed Başkanı Jerome Powell da dünkü konuşmasında enflasyonu düşürmeye güçlü bir şekilde bağlı olduklarını belirterek, “İş bitene kadar devam etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu. Enflasyon ne kadar uzun süre hedefin üzerinde kalırsa riskin o kadar büyük olacağını kaydeden Powell, tarihin erken gevşeme politikasına karşı da güçlü bir şekilde uyardığını aktardı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu